29.01.2015

Христо Гаджев, ПП ГЕРБ: Основно изискване по програмата за безвъзмездно саниране е, че една фирма изпълнява един строеж. Няма монопол

Народният представител от ПП ГЕРБ Христо Гаджев, кметът на район „Люлин“ Милко Младенов и юрисконсултът Елена Здравкова разясниха пред над 150 домоуправители и жители на Люлин Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Христо Гаджев заяви, че освен основния си стълб- енергийна ефективност, програмата за безвъзмездно саниране има още един важен компонент – осигуряването на нови работни места. Той посочи, че  това ще доведе и до много по-голяма конкуренция между строителните фирми. „Едно от основните изисквания за фирмите, които ще кандидатстват е, че една фирма изпълнява един строеж. Ако фирмата не приключи ремонтите по една сграда, не може да започне строителните дейности по друга. Постига се контрол върху качеството и не се допуска да има монопол, т.е. няколко фирми да извършват всичко“, подчерта Гаджев.

По думите му, всяка етажна собственост има възможност да излъчи свои представител в контролните комисии, които ще следят целия процес на саниране – от началото до края, до приключването на сградата. „Така ще бъдете сигурни, че това, което ще бъде направено, ще отговаря и на Вашите изисквания. Процесът приключва с паспортизация на сградата, което също е безплатно“, каза Христо Гаджев. Според него трябва много голяма активност от страна на етажната собственост. „Нека бъдем максимално ефективни  - Люлин, а и цяла София да се възползваме от тази програма“, призова народният представител.

Кметът на район „Люлин“ Милко Младенов разясни точка по точка условията за кандидатстване и обхвата на програмата за саниране - какво ще финансира тя по време на първия етап през 2015 година. Той подчерта, че в  Люлин почти всички блокове отговарят на зададените критерии. Младенов обясни, че правното основание, по което се създава т.нар. Сдружение на собствениците е чл. 25, ал. 1. По думите му, то съществува по времето на целия процес и минимум 5 години след завършване на обект, след което може да  бъде прекратено. „Спекулациите по медии и в нарочни дискусии са в посока, че това сдружение се организира с една единствена цел – да станете всички собственици солидарни към електроразпределение, топлоподаващи дружества и ипотеки. Това е абсолютна лъжа. Сдружението на собствениците се създава с една единствена цел – участието Ви в програми с европейско и национално финансиране. То е само с тази цел и  не може да извършва други дейности“, категоричен беше Младенов.

Милко Младенов обясни още, че ако част от документите са непълни или неизправни, грешките ще бъдат отстранявани с тяхна помощ. Той подчерта, че се допуска възможност при отказ отново да се попълва заявление и да се кандидатства по програмата за безвъзмездно саниране. Кметът на район „Люлин“ заяви, че по всяко време е готов да отговаря на въпросите на граждани по темата – било то по писмен път, или чрез устен разговор в Общината. „Ако е необходимо, ще организираме още разяснителни срещи“, каза Младенов.

< Назад