14.06.2022

ГЕРБ внася в парламента вот на недоверие заради провала на правителството в сферата на публичните финанси и икономическата политика

Внасяме вот на недоверие на Министерски съвет заради провала на правителството в сферата на публичните финанси и икономическата политика. Това обяви заместник-председателят на ПП ГЕРБ Томислав Дончев на извънреден брифинг в централата на партията. По думите му провалът на това правителство е осезаем и комплексен. "Най-осезаем обаче е провалът в публичните финанси и икономиката. Всеки български гражданин може да го усети с джоба си, допълни Дончев.
Той отчете, че в коалицията отношенията се регулират със заплахи, изнудвания и натиск, а подкрепата се осигурява чрез пазарлъци. "Трябва да се сложи край на тази мъка", категоричен беше Дончев и добави, че .
тази глава от политическата история на България ще е позорна. Единственото, което можем да направим, е тази глава да бъде кратка, подчерта Томислав Дончев.

Делян Добрев добави допълнителна аргументация в посока вота на недоверие. Той очерта като основни галопиращата инфлация, каквато не сме имали от 1997-1998 г., докато в Европа инфлацията е наполовина. "Не компенсираха бизнеса навреме и го компенсираха с прекалено малки компенсации. Тази несигурност е заради некадърност и води до поскъпване на хранителните продукти, стоките и услугите", каза още той. Добрев обясни,че за последните 6 месеца обикновеният дизел по бензиностанциите е нараснал с 36%, а обикновеният бензин- с 37%. Според него това е необяснимо, тъй като цената на петрола е същата като тази през 2012 г., както ДДС и акцизът. "Правителството върна и посредниците при доставката на газ, които са надписали 100 млн. само за месеци.
Това правителство ще бъде запомнено като крадливо, лобистко и корумпирано", категоричен беше Делян Добрев.

Според Лъчезар Борисов за първи път от 25 години правителството на България представлява заплаха за финансовата сигурност, а с това и за националната сигурност на страната.

Деница Сачева отчете, че при сегашното правителство хората губят ускорено своята покупателна способност,а инфлацията е "изяла" 15 млрд. от парите на българите, като рязко се покачва и линията на бедност се покачва рязко и вече гони 550 лв.

"Утре внасяме вота на недоверие към правителството. Събрахме подписи и мотиви. Ще поканим на консултации представителите на всички парламентарни групи, ще започнем от най-малката група. Ще водим разговорите в Народното събрание, не в молове, лаборатории и парламенти", обяи заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя обясни,че този вот на недоверие цели да спаси българската политическа система от разпад.
Вотът на недоверие е възможност за стабилизация на българската политическа система, каза Тома Биков и изрази надежда, че всички разумни депутати ще подкрепят този вот на недоверие.

Десислава Атанасова увери, че няма народен представител от коалиция ГЕРБ-СДС, който би напуснал парламентарната група.
"Не виждам никаква политическа логика опозицията да подкрепя бюджета. По отношение на излязлата информация аз казах, че това не отговаря на истината. По-големият проблем е, че някой бърка фантазната и физическата реалност. Което е симптом за много по-сериозни проблеми. В друга ситуация бих бил притеснен. Още по-притеснен съм, че този човек ръководи държавата", подчерта Томислав Дончев. Той каза още, че вотът на недоверие ще е мерило за персоналната съвест на всеки.

 

< Назад