20.11.2022

ГЕРБ внася сигнал до МВР и ДАНС заради меморандума с Джемкорп

Меморандумът с Джемкорп не е прекратен. Народният представител от ГЕРБ Десислава Трифонова е получила отговор, който потвърждава това. Това каза по време на пресконференция лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той изрази надежда служебният министър на енергетиката Росен Христов да отговори дали документите, според които мемораднумът не е прекратен са верни.
„Далаверата за 1 млрд. долара е потулена. Кирил Петков се е надявал да се върне на власт и да изпълнява този договор, като е крил 3 месеца този доклад. Този меморандум не е прекратен. През месец юли министъра казва, че е прекратен, но той не е прекратен. Цялото говорене на Петков, че е прекратен беше единствено, за да се замажат очите и да продължи този меморандум да се изпълнява“, каза Десислава Трифонова.
Народния представител Делян Добрев заяви, че има заплаха за националната сигурност и представители на партията ще подадат сигнал по темата с Джемкорп до ДАНС и МВР. „Джемкорп не е инхаус процедура. Държавата възлага на една офшорка, зад която стоят руски олигарси“, добави Добрев.
Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Тома Биков призова премиера и министъра на енергетиката да проверят всичко по темата, за да се стигне до истински резултати. „Проверяваме и други министри на Кирил Петков и следващия път ще си говорим за министерство на околната среда“, каза Биков
Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов добави, че все още има голяма група в обществото, която вярва на ,,Продължаваме промяната”, но доверието към тях ще бъде намалено от всичко, което ще се разбира за тях.
„Площадната демокрация стана модерна. Само преди няколко седмици ние ги победихме по техните правила и с техните машини”, коментира Борисов в отговор на журналистически въпрос относно Изборния кодекс. Той предложи седмица преговори с всички партии по темата Изборен кодекс.
„ПП и ДБ поискаха комисия за ИК, ако не са я внесли сме готови да сме съвносители с тях. Искат тази комисия да е за месец- значи правят сметка, че няма да има кабинет. Информирайте ДПС и БСП, нямаме никакво желание да се бърза и да се вкарва в сряда този закон. Втора комисия не може да се направи. Убеден съм, че и останалите 4 партии няма да имат против да направим в сряда една такава комисия и да й дадем една седмица срок. Цяла седмица пред камерите сядат парламентарните групи с ИТ специалисти, които да решат всички съмнения във флашката. Те имат подозрения към хартията, ние към флашката“, каза Борисов.
.
Той бе категоричен, че кабинет трябва да се направи. За предстоящото сформиране на правителство Борисов уточни, че първо трябва да има документ около, който да се обединят партиите, а после кои ще са министри.  „Работим по тази тема с нашия мандат да предложим такъв документ“, каза лидерът на ГЕРБ.

< Назад