02.06.2023

ГЕРБ-Сливен почете паметта на Христо Ботев

Сливен отбеляза 147 години от гибелта на поета и революционер Христо Ботев. Общоградското поклонение и поднасяне на венци и цветя се проведе пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. По повод Деня на Ботев - 2 юни, почит към загиналите за свободата на България отдадоха общински съветници от ГЕРБ, ръководството и представители на партията, младежката организация. Цветя бяха поднесени и от името на народните представители Десислава Танева и Мария Белова, както и от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов.
В ритуала се включиха кметът Стефан Радев, председателят на Общински съвет Димитър Митев, директори на държавни и общински институции, ученици от сливенски училища и граждани.
В словото си кметът Стефан Радев посочи, че няма наш сънародник, който да не трепва при споменаването на името на Христо Ботев, сърцето и душата, на който да не се изпълват с почест и гордост, че сме негови наследници. „Днес, когато отдаваме почит на загиналите за свободата на България, на имена като Ботев, Левски, Раковски, Хаджи Димитър, Стефан Караджа, Бенковски и всички знайни и незнайни наши герои и зазвучат сирените, нека се замислим за всичко, което дължим на тези хора. Нека днес поговорим с децата си за нашите герои, за това колко е важно и днес да продължаваме техния път и да спазваме принципите им. Да поговорим за стремежа, жаждата и любовта към свободата, за обичта към хората и за толкова важното достойнство. За Ботев и за падналите за свободата – вечна слава. Да живее България", заяви кметът Радев.
По традиция, точно в 12:00 часа, воят на сирените, призова гражданите да запазят едноминутно мълчание в знак на почит към загиналите за свободата на България, сред които и големият революционер.
Организатори на церемонията са Община Сливен и Център за подготовка на специалисти.

< Назад