27.09.2022

ГЕРБ-СДС представиха ясна визия за подпомагане на туризма

Българският туризъм трябва да излезе от сферата на „екзотиката“ и на него да започне да се гледа като на водещ стълб в индустрията. Това заяви кандидатът за народен представител от коалиция ГЕРБ-СДС във 2 МИР Бургас Любен Дилов – син.

Пред представители на бранша той посочи акценти от сектор „Туризъм“, заложени в предизборната програма на ГЕРБ-СДС. Документът носи името „България след кризите – план за възстановяване“ и включва 24 мерки, даващи шанс на туристическия бранш да се стабилизира и да продължи да се развива. Програмата е реално приложима, финансово обезпечена и може да започне да се изпълнява веднага след изборите.

Според Дилов туризмът е изправен пред огромна криза заради военния конфликт в Украйна.

„Програмата ни беше изяснена много точно, но в рамките на 10 дена всичко се промени. Огромната тревога е този конфликт да не ни засегне. Това ни накара да пренаредим философията си и да заговорим за Национален център, който обхваща няколко министерства и се занимава с мерки за предотвратяване на кризи в областта на туризма.“, заяви Дилов.

По думите му с помощта на държавата и на бранша трябва да се създаде голям гаранционен застрахователен фонд.

„Ще се свържем с големите застрахователни дружества, които да разработят колкото може по-бързо продукт, който да застрахова риска в областта на туризма. Включително риска от военни действия в близост.“, поясни той.

Освен това ще бъде запазена програмата за чартърните полети. Предвижда се мярката от минимум 25 евро на седалка, като е възможно при интерес да се достигне и до 40 евро.

Друг акцент в програмата е спирането на „зеления рекет“. За целта ще се създаде борд между МОСВ, Министерството на икономиката и Министерството на туризма, както и браншовите организации. Работата на борда ще бъде да разглежда всеки казус, свързан със защитените територии.

От своя страна водачът на листата в Бургас Жечо Станков заяви, че в програмата на ГЕРБ-СДС са заложени конкретни мерки, които да облекчат бизнеса и да гарантират по-голяма сигурност в условията на непрестанно растящи цени на електроенергията.

„В последната година и половина енергийните разходи скочиха изключително много. Това, което искаме да подсигурим – до края на годината в Закона за държавния бюджет са заложени средства, с които бизнесът ще бъде обезпечен. Той ще плаща по 25 стотинки на киловат, а не по 1,50 лв., както се случва в определени часове на денонощието.“, посочи Станков.

Други акценти от програмата на ГЕРБ-СДС в сектор „Туризъм“ са:

- Толерантна и адаптивна административна и данъчна политика към сектора, като запазваме 9% ДДС за отрасъла и намаляване на ставките на ДДС за храни и напитки - с цел да се сведат до минимум фалитите в сектор ресторантьорство и туризъм за следващите 24 месеца.

- Улеснена достъпност до всички финансови инструменти и програми на Европейския съюз за подкрепа на сектора, съпроводена от постоянни разяснителни кампании (Актуалната към момента BG-RRP-4.021 е почти непозната за бранша!).

- Улеснена процедура за почасова заетост на лица между 16 и 18 години в сектора – с цел привличане на нови кадри в бранша, както и създаване на трудово – социални умения в подрастващите. Мярката е с придружаващ контрол от държавните органи и при гарантирана защита правата на подрастващите.

- Прилагане на заетост “допълнителна малка работа” и с данъчно стимулиране за служителите, с цел да бъдат привлечени нови кадри, и насърчаване на допълнителна заетост от основната професия.

- Достъпност и държавно подпомагане на системи от енергоспестяващи технологии и оборудване с приоритет сектор „Туризъм“.

 

< Назад