20.08.2021

ГЕРБ представи състав на правителство и върна мандата на президента

ГЕРБ представи състав на правителство и малко след това върна мандата на президента, както беше заявено по-рано през седмицата. „Отговорността пред нашите избиратели и пред българските избиратели изисква да представим структура и състав на Министерски съвет, въпреки че ще върнем веднага мандата. ГЕРБ първа след проведените избори за 46-тото Народно събрание заяви, че ще бъде в опозиция. Месец преди съставянето на 46-тото Народно събрание, а и дори година преди това всички други се заявяваха за алтернатива и опозиция на партията на статуквото ГЕРБ, както ни определяха", заяви на пресконференция в централата на партията председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. По думите й, единствено ГЕРБ осъзнава, че е важно все пак да има управление, защото в момента се чувства липса на управляващи, а наплив на опозиция.

„Предлагаме състав на Министерския съвет:

Даниел Павлов Митов – министър-председател

Томислав Пейков Дончев – заместник министър-председател

Румен Димитров Христов – заместник министър-председател по обществения ред и сигурността и министър на вътрешните работи

Екатерина Спасова Гечева-Захариева – заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на външните работи

Кирил Миланов Ананиев – министър на финансите

Радомир Петров Чолаков– министър на правосъдието

Христо Георгиев Гаджев – министър на отбраната

Александър Койчев Иванов – министър на регионалното развитие и благоустройство

Деница Евгениева Сачева – министър на труда и социалната политика

Красимир Георгиев Вълчев – министър на образованието и науката

Костадин Георгиев Ангелов – министър на здравеопазването

Любен Любенов Дилов – министър на културата

Ивелина Веселинова Василева – министър на околната среда и водите

Десислава Жекова Танева – министър на земеделието, храните и горите

Росен Димитров Желязков – министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Жечо Дончев Станков – министър на икономиката

Делян Александров Добрев – министър на енергетиката

Красен Кралев Кралев – министър на младежта и спорта

Деница Пламенова Николова – министър на туризма“, заяви заместник-председателят на ГЕРБ и Даниел Митов. Той бе категоричен, че представеният на пресконференцията проекто-кабинет няма да бъде представян в президентството. „Дължим на избирателите да им представим проектът за кабинет и да видят с какъв потенциал разполагаме. В ситуация сме, в която няма как да бъде разплетена през този втори мандат. Тежкото разделение, което се създаде в българското общество, и тежкото разделение между институциите и политическите партии водят до там, че ние няма как да разчитаме на някакъв конструктивен разговор и евентуално разговор около политики и коалиционни споразумения. Затова, за да не бавим процедурата и да подходим отговорно към българските избиратели, ще дадем възможност на президента бърза до вземе решение за връчване на третия мандат“, посочи Митов. Според него, без конструктивни нормални разговори в парламента и без разговори с ГЕРБ-СДС, правителство не може да има. „България има нужда от стабилно управление. Пред нас стоят кризи, които трябва да бъдат управлявани, а те могат да бъдат управлявани само през правителство, зад което стои ясно формулирано и форматирано парламентарно мнозинство“, каза още Митов.

„Самообявилите се за алтернативни партии отказват да носят отговорност и да вземат решение. Ситуацията е толкова нелепа, че първият и вторият на изборите не желаят да управляват, а петите и шестите желаят да получат мандат и да съставят правителство. „Има такъв народ“ излъчиха и получиха подкрепа за председател на Народното събрание. Излъчиха и получиха подкрепа за председател на най-важните ресорни комисии в Народното събрание. Очевидно има добър разговор между останалите парламентарни сили извън ГЕРБ. До този момент никой не отговори на каква цена беше получена подкрепата за председателя на Народното събрание. На каква цена беше получена подкрепата за различните комисии, защото колкото и да отричат сговор помежду си, то е очевидно, че всички останали партии извън ГЕРБ са сметнали кои и колко комисии са най-важните в Народното събрание. Стигна се до парадокс, че ГЕРБ със своите 63-ма народни представители беше изравнена с партиите по 30 и получи само 4 комисии“, заяви още Десислава Атанасова. Тя припомни, че бяхме свидетели на едноседмичен цирк, който се разиграваше с липсата на министър-председател, номинирани за министри, оттегляни и заявявани в последния момент. „Стана ясно, че никой не иска да носи отговорност“, категорична бе Атанасова.

„Това Народно събрание има патологичен генезис, в голямата си част то е заченато от омразата и затова не може да произведе нищо. Преди една година коментирахме актуалната политическа ситуация и тогава Ви казах, че омразата е много опасна политическа енергия. Тя е много силна емоция. Поне толкова силна, колкото е любовта. Само че характерно за омразата е, че ражда само омраза. Върху нея не може да се гради нищо, а най-опасното е, че това не е кауза. Това е липса на кауза. Всичко, което се случва днес е яркото доказателство колко прав съм бил. Защото хипотетичната коалиция на омразата не може да произведе нищо“, заяви заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев. Той посочи, че ситуацията е абсурдна и възможната коалиция между третата, четвъртата, петата и шестата политическа сила по никакъв начин не отразява каквато и да било демократична логика.
„Разбира се, истинските контури на коалиционно взаимодействие ще ги гледате по разпределението на местата за председатели на комисии и за председател на Народното събрание. Но това е разговор, който ще го водим следващите дни. Абсолютен дефицит от политическа отговорност. Налице е нежелание и невъзможност на „партиите на промяната“ да носят политическа отговорност“, категоричен бе Дончев.

 

Според заместник-председателят на ГЕРБ в миналото политическите сили се конкурираха за подкрепата на гражданите, а сега се състезават кой най-много да прецака другия. „Имаме абсолютна политическа фрагментация, дори атомизация - невъзможност за взаимодействие, невъзможност да се води диалог. Което не е само политически проблем. Това означава, че политическите сили не са в състояние да генерират минимума обществен консенсус, защото зад всяка политическа сила стои обществена група. Какво правим, уважаеми колеги? Караме различни части от българското общество да не могат да говорят помежду си и да постигнат обща цел. Не е това смисълът на демокрацията. Не забравяйте, че една от големите цели на политиката, освен инструмент за управление на обществото и на държавата, е хората да могат да живеят заедно. Ние поставяме под въпрос фундамент на демокрацията. Затова освен всички политически цели, които сме декларирали, за мен първостепенна политическа задача е да се търсят механизми за възстановяването на политическия диалог, което означава път за търсене на обществен консенсус", заяви Томислав Дончев.

 

 

 

 

< Назад