14.04.2019

ГЕРБ представи политическата си платформа за европейските избори

ПП ГЕРБ представи политическата си платформа за европейските избори на 26 май. Това се случи на специално събитие в зала „Азарян“ в НДК, на което присъстваха над 500 души. Приоритетите на партията в европейските и националните политики бяха представени от кандидатите на ГЕРБ за членове на Европейския парламент – начело с водача на листата Мария Габриел.

„Навсякъде по света в момента България се дава за пример. Колкото повече се отдалечава във времето Българското председателство на Съвета на ЕС – толкова повече членките на Съюза си спомнят с добро за всичките успехи, които извоювахме. Нека само бъдем внимателни и да не се поддаваме на провокациите, защото БСП нямат друго, което да покажат. Те нямат един успех, с който да се похвалят. Нищо друго не им остава, освен да опитат да ни вкарат в компроматната игра“, заяви по време на събитието председателят на ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов. По думите му европейските избори са изключително важни и след тях, за съжаление, много троянски коне ще влязат в Европейския парламент. „В момента имаме един българин на най-висок пост в света – Сергей Станишев, лидерът на ПЕС. Невключването му в листата показва, че нашите опоненти вече нямат нищо общо с европейските социалисти – това ще бъде тълкуванието навън. В листата на БСП има само един, който може би разбира от европейска политика – това е Деница Златева. Другото е - шпионин, Държавна сигурност, шпионин, Държавна сигурност“, коментира Бойко Борисов. Той се обърна към кандидатите за евродепутати с думите: „Нанесоха ни тежък удар. Убеждавайте хората, че ще бъдем по-добри. БСП само си измислят разни легенди за себе си и вярват докрай в тях. Това е много тежък синдром. Те са забравили всичко друго и си вярват, че са борци“, каза още министър-председателят.

Предизборната политическа платформа на ГЕРБ се отличава от други с това, че никъде не се говори лошо за Европа и политиките на ЕС. Дори напротив – заложените приоритети в платформата се припокриват изцяло с тези на Европейската народна партия – кохезионна политика, отбрана, миграция и др. Това заяви на свой ред зам.-председателят на ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов. Той подчерта, че в предстоящата предизборна кампания ПП ГЕРБ ще акцентира върху изпълнените си ангажименти към гражданите, върху това как работата на евродепутатите се отразява пряко върху живота на хората, както и върху визията ни за бъдещето на ЕС. „Ние сме българи и независимо от коя партия сме - трябва да защитаваме българските интереси“, категоричен бе председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ.

В Европейския парламент ще работим за основните ценности - защитата на личните данни и сигурността на европейските граждани. Цифровите умения стоят най-високо за нас в дневния ни ред. Защото съвсем скоро над 90% от работните места ще изискват такива, а днес над 40% от европейските граждани ги нямат“, посочи еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество и водач на листата на ГЕРБ и СДС Мария Габриел. Тя съобщи, че ще се работи и за осигуряване на киберсигурност, ясни и етични правила за изкуствения интелект, изграждане на европейски суперкомпютър от световна класа, дигитализация на културното наследство и неговата достъпност, осигуряване достъп на всички европейски граждани до каталога на европейските филми, реализиране на първата самостоятелна програма „Цифрова Европа“. „Само така можем да превърнем Европа в лидер и да изпратим ясно послание до нашите партньори“, заяви Мария Габриел.

„Новината, че след 2022 г. европейските пари за България ще спрат е фалшива, средствата дори ще се увеличат. Всеки човек, който има нужда от европейско финансиране, ще го получи“, каза евродепутатът Андрей Новаков.

Eвродепутатът Андрей Ковачев представи платформата в здравеопазването. Той обясни, че ще се работи за по-добра спешна медицинска помощ, изграждане на здрaвно-информационна система, равен достъп до здравеопазване на всеки гражданин и др. Той представи и приоритетите в ресор „Външна политика“, сред които са завършване на присъединителния процес на Западните Балкани, добро сътрудничество с Турция в областта на сигурността, икономиката и енергетиката, единна политика по отношение на Близкия изток, инвестиционен план за Африка и др.

„Когато цифрите говорят, и опозицията мълчи. България в момента има най-добрите икономически показатели в новата история на държавата“, заяви Ева Майдел, която представи приоритетите на ГЕРБ в сектор „Икономика“, а именно - завършване на единния европейски пазар, българско производство с висока добавена стойност, нови пазари за българските стоки и услуги, пазари без двойни стандарти, намаляване на бюрокрацията и др.

Асим Адемов представи платформата в сектор „Образование“, която предвижда равен достъп до образование, преодоляване на неграмотността чрез качествено образование и връщане на децата в класните стаи.

„В кохезионната политика целите са пет – по-близо до гражданите, по-добра свързаност, по-социална, по-зелена и по-интелигентна. В регионалната политика ще работим за това, да няма различия в регионите и да развием трансгранично сътрудничество“, съобщи на свой ред Лиляна Павлова по отношение на приоритетите в сектор „Регионално развитие, кохезионна политика и транспортна инфраструктура“.

Изграждане на общ отбранителен капацитет като европейски стълб на НАТО, увеличаване разходите за отбрана, така че да достигнат 2% от БВП до 2024 г., засилване на отбранителната мобилност в ЕС, създаването на Европейски фонд за отбрана засилено сътрудничество между ЕС и Великобритания и след Брекзит, подкрепа на позицията на ЕС спрямо Русия, спазване на международното право, общоевропейска стратегия за борба с корупцията – това бяха само част от приоритетите на ГЕРБ в сектор „Отбрана“ – представени от Емил Радев.

Ивелина Василева обяви, че ГЕРБ ще работи за изграждането на модерна водоснабдителна инфраструктура, подобряване качеството на въздуха, борба с изменение на климата, осигуряване зелени работни места, стимулиране на иновациите, преход към кръгова икономика и др.

„Ще работим по пет основни стълба - енергийна сигурност, обединение на европейските пазари, декарбонизация на икономиката, възобновяема енергия, енергийна ефективност“, бяха думите на зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков.

Зам.-кметът на Смолян Марин Захариев представи приоритетите в сектор „Земеделие“ и „Социална политика.

 

< Назад