06.04.2020

ГЕРБ предлага пакет от мерки в подкрепа на гражданите и бизнеса в Добрич за справяне с последствията от кризата с COVID-19

Освобождаване от наеми и такси, удължаване на сроковете за плащане на данъци, безплатни „Синя зона“, детски ясли и градини са само част от предложенията на групата на ГЕРБ (СДС) в Общинския съвет на Добрич. Съветниците подготвиха пакет от мерки за преодоляване на икономическите последствия за бизнеса и гражданите от кризата. Пакетът включва финансови и административни мерки, като част от тях целят да подпомогнат малките и средните предприятия, които са най-силно засегнати от ограничителните мерки. Заложена е подкрепа на всички, които плащат данъци и такси на територията на Община град Добрич. Предвидена е подкрепа на семействата с малки деца.

Граждани и фирми ще могат да се възползват от удължения до 30 юни срок за ползване на отстъпка от 5% при  плащане за цялата година на данъка върху недвижимите имоти, ТБО и данъка върху моторните превозни средства. Мерките предвиждат освобождаване от плащане на такси и наеми за ползване на общински площи за времето на извънредното положение. Друго предложение е до края на годината да не се начисляват лихви за забавени плащания на наеми и концесии, както и да не се допуска забавяне от Общината на плащанията по договори, които са изпълнени.

Други мерки в подкрепа на бизнеса са обявяване на нулева година за събиране на туристически данък, удължаване на срока на служебния абонамент за Синя зона.

Иска се пропорционално намаляване на патентния данък на физическите лица и едноличните търговци, чиито обекти са затворени заради извънредното положение.

Отпадане на заплащането за Синя зона за времето на извънредно положение и удължаване на срока на картите за „Градски транспорт“ предлагат още съветниците от ГЕРБ (СДС).

Предлага се също създаване на организация за разширяване на електронните услуги, предоставяни от Общината за бизнеса и гражданите.

Мерките ще бъдат внесени за обсъждане на първото заседание на Временната  комисия, създадена по инициатива на съветниците от Местна коалиция ГЕРБ (СДС), която призовава за по-скорошното й свикване от кмета Йордан Йорданов.

За мерките, за които е необходимо решение на Общински съвет, съветниците от групата предлагат провеждане на извънредно заседание.

< Назад