19.10.2014

ГЕРБ: По 14 от 18 точки имаме принципно съгласие с АБВ

По 14 от 18 точки имаме принципно съгласие, еднакво мнение с АБВ. Това заяви на пресконференция Менда Стоянова от преговорния екип на ГЕРБ след провелите се консултации с АБВ. „По две подточки имаме сериозни концептуални различия. На първо място това е данъчната система. Ние сме за ниско плоско данъчно облагане, докато колегите държат на прогресивно, подоходно облагане, с необлагаем минимум”, обяви Стоянова. Тя подчерта, че от ГЕРБ са категорично против премахването на мораториума върху строежа на АЕЦ „Белене”.
„По тема енергетика също постигнахме съгласие, като възприемаме допълненията, които бяха направени от колегите – да бъде разкрита и действаща енергийна борса в България”, добави Менда Стоянова.
Тя обясни, че по темата здравеопазване, АБВ държат постепенно увеличаване на бюджета за здравеопазване, но на въпроса откъде и как да бъде увеличаван ще трябва да работим допълнително. Има различия и по пенсионната реформа. „Трябва да се направят промени в Изборния кодекс, които да премахнат недостатъците, които той показа. „За” сме задължителното гласуване. Мажоритарният елемент следва да се развива чрез преференцията, а колегите държат половината да се избират по този начин, а другите – да са пропорционални листи”, посочи още Стоянова.

„На фона на приликите и основните различия в нашите приоритети все пак има възможност да продължим консултациите на експертно ниво, за да видим дали можем да приближим позициите си“, заяви Румяна Бъчварова Тя бе категорична, че различията между двете партии остават. Първият и най-сериозен въпрос е за това как виждаме ролята на държавата по принцип в едно следващо управление – дали трябва да засилим държавата и да увеличим нейното присъствие, или да ограничим ролята на държавата, но да засилим нейните регулативни и контролни функции. Бъчварова обяви, че едни и същи са партиите, с които ГЕРБ и АБВ не искат да си партнират.  „Благодарим на АБВ за конструктивната дискусия и добрия тон, в който протекоха разговорите, задълбочени по определени теми”, каза още Бъчварова.

„След като обсъдим резултатите от тези консултации, ще вземем съответното решение вероятно за продължаване по различни секторни политики с привличането и на допълнителни експерти“, поясни Цецка Цачева и уточни, че утре ГЕРБ ще проведе широк национален форум с участието на членове на Изпълнителната комисия, кметове, председатели на общински съвет, народни представители и членове на ЕП.

< Назад