19.01.2021

ГЕРБ- Пещера се включи в честването на годишнината от Освобождението на града

 На 19 януари Пещера отбелязва 143 години от Освобождението на града от османско владичество. От името на народния представител Десислава Костадинова и от свое собствено име, общински съветници и симпатизанти на ГЕРБ поднесоха цветя и венци пред паметника на капитан Сафонов, до църквата Св. Димитър. Така те изразиха почит към паметта на руските, румънските, украинските, белоруските и финландски войни, отдали живота си за освобождението на България.

“Датата 19 януари  ще остане в историческия календар на Пещера като бележита. Освобождението на Пещера е част от бойната и историческа хроника на Руско-турската освободителна война. Първото руско войсково поделение, влязло в града на 19 януари като освободител, е четвърта рота на поручик Панин от Литовския полк“, коментира Десислава Костадинова.

При сключването на Санстефанския мирен договор на 3 март 1878 г. генерал Гурко изпраща за гарнизон в Пещера 8-ма рота на капитан Сафонов от 123 Козловски полк. Този храбър руски войн, изминава хиляди километра с ротата си от Кременчук до Пещера, заболява от тифус и умира в Пещера. Той е погребан в двора на църквата “Св. Димитър”.

За да отдадат  своята почит, пред мемориала  дойдоха и представители на държавни, културни и обществени институции, представители на патриотични организации и граждани.

< Назад