22.09.2020

ГЕРБ-Перник отбеляза Деня на Независимостта на България

С  полагане на венци и цветя пред паметника на „Кракра Пернишки” започна тържествената програма в Перник по повод отбелязването на 112-та годишнина от провъзгласяването на Независимостта на България. Под звуците на възрожденски мелодии в изпълнение на Духовия оркестър венци и цветя бяха положени от народния представител  д-р Александър Александров, областния управител инж. Емил Костадинов, членове и симпатизанти на ГЕРБ и граждани.

След ритуала празникът  продължи пред Двореца на културата. Там бе издигнато националното знаме на Република България.

В празничното си слово областният управител подчерта, че 22 септември 1908 г. е една от бележитите дати в новата българска история.

"Независимостта е преди всичко състояние на разума и едва тогава се превръща в обективна действителност. Преди 112 години нашите прадеди преминаха по пътя на този морален възход и спечелиха битката. Така те ни завещаха не само държава, в която да живеем свободни и да решаваме сами бъдещето си - дадоха ни урок и повод за гордост", сподели областният и посочи, че само истински свободни държави могат да градят единен Европейски съюз.

"Да помним историята и да учим на нея децата си! Да бъдем добър пример за поколенията след нас! И нека всеки ден отстояваме с думи и дела записаното в Манифеста от 1908 г.: „Да живее свободна и независима България!“, каза още в словото си Емил Костадинов.

"Наш дълг е да не забравяме забележителните исторически уроци и заедно чрез тях да потърсим мъдрост и вдъхновение, за да отстояваме интересите на горда и обединена България!". С тези думи се обърнаха към жителите на област Перник народните представители Красимир Велчев и д-р Александър Александров от ПП ГЕРБ. Те припомниха,че това е денят, в който българите показаха, че са достатъчно големи да следват мечтите си и да живеят обединени. Празникът завърши с концерт на Ансамбъла за народни песни и танци "Граовска младост".

< Назад