11.04.2019

ГЕРБ-Габрово: Да използваш случай с побой над човек и да рискуваш безопасността на гражданите е дъното на политическата безотговорност на БСП

Безотговорно, неморално и нечовешко е да се използва случаят с побоя над служител в търговски обект в Габрово и създалото се напрежение в града за извличане на партийни дивиденти в предизборна обстановка. Това заявиха от ГЕРБ-Габрово по повод медийна позицията на БСП.

„Атаката на БСП към кмета на Габрово за случая с побоя, който е извън неговите правомощия, е или демонстрация на крайна некомпетентност по отношение правомощията на кметската институция и на отговорните при подобни престъпления органи или опит за използване на грубото посегателство върху наш съгражданин за партиен пиар“, категорични са от ГЕРБ-Габрово.

В позицията им се заявява още: „Категорично внушение е, че отговорността за случилото се е в законовите правомощия на кмета на една община. Никой не е отричал и неглижирал съществуващото напрежение в града срещу ромите. Напротив кметът е предприел всички законови мерки за решаване на проблема. През последната година са проведени многократни срещи с представителите на органите на реда по този въпрос. Срещи по темата са правени и с гражданите. Всички самонастанили се хора в общински имоти бяха изведени и къщите съборени. Наредбата на общината за общинските жилища не позволява настаняване на новодошли хора. За да има право човек в Габрово да ползва общинско жилище трябва да е жител на града поне 10 години. Затова, категорично заявяваме, че твърденията, че общината или кметът, или управляващите настаняват роми е категорична лъжа и манипулация, внушавана от политически партии сред обществеността. Факт е, че в града през последните години ромите са се увеличили, както в цялата страна, но е лъжа, че това се извършва целенасочено от местната власт. Факт е и че част от ромите са настанени в частни имоти със знанието и желанието на собствениците на тези жилища и са регистрирани от самите собственици на частите имоти. Относно самонастанилите се в частни имоти, многократно през последната година кметът Таня Христова е изисквала от Полицията да извършва проверки за това, а общината е следила за такъв процес в общински имоти.“

„Осъждаме поведението на БСП-Габрово и народния представител Кристина Сидорова, които участваха в протеста, а впоследствие публично в социалните мрежи се възмущаваха от последиците и щетите от него. Това шизофренно поведение издава готовност за трупане на партийни дивиденти на всяка цена, включително и рискуване сигурността на гражданите.

Призоваваме политическите партии и техни представители в местната и държавна власт да не използват случая за предизборни цели и за всяване на страх и тревога сред гражданите, а да бъдат обществено отговорни към реда и спокойствието в нашия град.

Остро осъждаме побоя над наш съгражданин, извършен с особена дързост пред камери в търговски обект.  Призоваваме компетентните институции – Полиция и Прокуратура да предприемат необходимите мерки и действия и да приложат цялата строгост в конкретния случай и в превенцията на подобни посегателства, така че в обществото да не остават съмнения за ненаказаност при подобни престъпления.

< Назад