23.02.2020

ГЕРБ-Добрич поздрави краеведа Георги Казанджиев по случай 80-годишния му юбилей

Представители на областното и общинското ръководство на ГЕРБ-Добрич, общински съветници от местната коалиция ГЕРБ (СДС), членове на клубовете СГЕРБ, ЖГЕРБ и ПГЕРБ, симпатизанти на партията уважиха представянето на последните изследвания на краеведа Георги Казанджиев.

Пред обществеността в Добрич бяха представени книгите му „Народният съд в град Добрич“, „Попечителят на бесарабските българи“ и „Войните  между руската и турската  империя на територията на Добруджа“. Събитието бе свързано и с 80-годишния юбилей на автора.

Народният съд в Добрич започва точна преди 75 години – на 21 февруари 1945 година в тогавашното кино „Родина”.  86 са задържаните. Произнесени са 18 смъртни присъди, 12 доживотни, а шестима не се явяват пред съда и се счита, че са екзекутирани преди обявяване на присъдите.

Създадох тази книга, защото сме длъжни да запознаем със събития бъдещите поколения, посочи Георги Казанджиев. Събраните при подготовката на книгата документи авторът ще предаде за съхранение и четене и на РБ “Дора Габе“.

„Вашата краеведческа дейност впечатлява с многобройните издадени книги на различна тематика. Благодарим Ви за това, че посвещавате изследователската си работа главно на военната тема, в която преобладават историите на Добруджанските полкове, както и на темата за бесарабските българи! История, която трябва да познаваме и помним. Така, както трябва да помним и кървавите събития, на които е посветена най-новата Ви книга. Периодът 21 февруари – 8 март 1945 година оставя дълбоки и труднозарастващи кървави рани. Вашият изследователски труд днес ни дава възможност да се преклоним пред паметта на избитите след присъди от Народния съд добруджанци. Приемете нашето уважение за това!”, се казва в поздравителния адрес от ПП ГЕРБ – Добрич.

От името на ръководството на партията организационният секретар на общинската организация на ГЕРБ Зорница Михайлова поздрави автора и му пожела успех в благородното изследователско дело и творческо вдъхновение в будителската мисия за съхраняване на родовата ни памет и традиции.

 

< Назад