31.08.2016

Георг Георгиев: В момента България има най-силната външнополитическа позиция от години насам

Медия: „Радио К2”

Георг Георгиев, народен представител от ПГ на ГЕРБ, председател на МГЕРБ, член на Комисиите по външна политика и по образованието и науката, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Основните приоритети пред ПГ на ГЕРБ през новата парламентарна сесия.

Георг Георгиев започна разговора с пожелание към колегите му народни представители новата сесия на Народното събрание да бъде изпълнена с още повече мъдрост и далновидни решения. Той продължи, че в страната ни текът най-различни процеси и това, че приближават президентски избори, не означава, че трябва да отклоняваме вниманието си от важната работа, която трябва да се върши.

Георг Георгиев обясни, че основните приоритети в законодателната дейност ще бъдат антикорупционният закон, бюджетът за следващата година, който предстои да бъде приет, както и други текущи въпроси.

Връзката между развитието на икономиката и образованието.

„На мен в словото на Вашия председател ми липсваше икономиката, сякаш тя остава встрани, защо така?”, попита водещата Клара Маринова, събеседникът й отговори, че никога по време на управление на ГЕРБ икономиката не е оставала встрани, напротив, последната статистика показва най-ниски нива на безработицата от 7 години, което показва, че икономиката бавно и полека започва да се възражда. Георг Георгиев обясни, че в последно време са направени няколко сериозни инвестиции в страната ни, но ние също трябва да помагаме на процеса, като осигурим квалифицирана работна ръка. Той подчерта, че проблемът у нас е не толкова в липсата на работни места, колкото в недостига на квалифицирани кадри, които могат да извършват определена дейност. Затова трябва да се наблегне на темата за образованието. Тук ГЕРБ има своя ангажимент за насърчаване на връзката между висшето образование и бизнеса. Народният представител каза, че в България има излишество на определени кадри и дефицит на други, затова трябва да има ясна представа за това от какво точно държавата и нейните сектори имат нужда. По тази причина реформата във висшето образование предвижда да има приоритетни специалности, учащите в тях да бъдат допълнително стимулирани. „По този начин ние смятаме, че можем да урегулираме естествено броя на съответните специалности, на завършващите тези специалности, защото тук имаме риска да оголим едни сектори за сметка на други!”, категоричен беше Георгиев.

Георг Георгиев изрази мнение, че през последните години в България има лека инфлация на висшето образование. Той подчерта, че би трябвало всеки, който започва да следва, да завърши, защото в противен случай това занижава критериите, по които се получава висше образование. Народният представител от ГЕРБ заяви, че с последните промени в законодателството се поставя акцент върху дуалното и професионалното образование, защото професионалните гимназии също могат да раждат качествени и компетентни хора, които да работят в съответни направления. Тези от тях, които искат да доразвият своите способности, трябва да продължат с висше образование, но с ясната равносметка, че след това има какво да работят. „Важно е нивото на безработица да бъде поддържано ниско, но също така е важно компетентните кадри да имат конкурентното заплащане и позиция, която да съответства на тяхната квалификация!”, категоричен беше Георг Георгиев.

На въпроса достатъчен ли е ръст на икономиката от около 3%, или това е тъпчене на едно място, Георг Георгиев отговори, че статистиката показва, че през последните 2 години България има ръст на икономиката и излишък в бюджета, каквито само още 3 държави в Европа имат. Така че индикаторите за ръст на икономиката не трябва да бъдат отричане и да се търсят негативи в това нещо.

Президентските избори.

„Какъв профил на кандидат-президентска двойка от ГЕРБ можем да очакваме?”, попита водещата Клара Маринова, Георг Георгиев отговори, че профилът на кандидата на ГЕРБ е партиен човек, разпознаваем, човек, който има своята отговорност към държавните приоритети, към нацията. Той продължи, че има разлика между партийните интереси и националните интереси, но за съжаление има партии в България, които не правят разлика между двете. На въпроса верни ли са съмненията, че ГЕРБ има вътрешнопартийни проблеми и затова бави обявяването на кандидат-президентската си двойка, народният представител отговори: „Ако ГЕРБ има вътрешнопартийни проблеми, това означава, че другите партии са пред изчезване. ГЕРБ е най-консолидираната, най-хомогенната и най-съсредоточената в работата и приоритетите партия!”.

„Не рискувате ли една партия, захванала се с всички власти в България, след това да започне да навлиза в криза, защото да упражняваш всички власти освен отговорно е и много тежко?”, попита водещата Клара Маринова, събеседникът й отговори, че напоследък се развива една парадоксална теза, че едва ли не ГЕРБ трябва да се чувства виновна за това, че печели доверието на гражданите и упражнява отговорно своята дейност на политическа партия. Георгиев подчерта, че когато една партия има разумна платформа и не разчита на празни обещания, тогава няма нищо притеснително. ГЕРБ е точно такава партия.

Външната политика на България.

„Бойко Борисов се нагърби със задачата да бъде медиатор между Анкара, Берлин и Брюксел, ще я изпълни ли?”, попита водещата Клара Маринова, Георг Георгиев отговори, че Бойко Борисов е един от европейските лидери и световната преса признава, че той има една от най-адекватната,  последователна и в интерес на Европа позиция. Той беше категоричен, че разговорите, които българският премиер е провел, поставят страната ни в най-силната й външнополитическа позиция от години насам. Страната ни отдавна не е имала толкова съществена роля във формирането на външната политика на целия ЕС. „Първи и основен приоритет на външната ни политика е опазване на държавните граници, предотвратяване на възможна бежанска криза, предотвратяване на сериозни заплахи за мира и сигурността първо в България, после в цяла Европа. Аз смятам, че тук позицията на ЕС, на всички европейски държави трябва да бъде изключително силна, единна и консолидирана. Смятам, че не би била приемлива нито една критика по отношение на външната политика на България, която в момента се стреми да гарантира сигурността на целия ЕС, защото ако имаше приета някаква единна позиция по отношение на бежанския въпрос, тогава можеше и да се търси някаква отговорност, но в момента България се опитва именно да открие златното сечение в тези отношения!”, завърши Георг Георгиев разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

< Назад