09.12.2022

Георг Георгиев участва в онлайн среща на председателите на парламентарни групи от ЕНП в националните парламенти

Председателят на МГЕРБ и народен представител от парламентарната група на ГЕРБ/СДС в 48-о Народно събрание взе участие днес в онлайн среща на председателите на парламентарни групи от семейството на ЕНП от всички държави членки на ЕС.
Във видеоконферентната среща се включи и председателят на Европейската народна партия и на Групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер. Той поздрави Хърватия за приемането й в Шенгенското пространство и изрази разочарование от решението на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи да остави България и Румъния извън Шенген. Вебер подчерта, че присъединяването на двете страни към Шенгенското пространство остава приоритет за Европейската народна партия, тъй като са изпълнени всички критерии.
Народният представител Георг Георгиев запозна колегите си от ЕНП с актуалната политическа ситуация в България. Той ги информира колегите, че в понеделник проф. Николай Габровски е приел първия проучвателен мандат за съставяне на правителство от името на ГЕРБ. „Проф. Габровски е доказан авторитет в своята област и като равноотдалечен от всички политически партии човек с активна гражданска позиция се надяваме искрено да допринесе за възстановяване на диалога между политическите партии, за да може да бъде съставено редовно правителство от експерти. Това е повече от необходимо, за да се преодолеят кризите, пред които страната ни е изправена .“, подчерта Георгиев.
Той не скри разочарованието си, че парламентарната група на Демократична България, в чиято коалиция е включена и сестринска партия на ГЕРБ от ЕНП в лицето на ДСБ, не си дава сметка за необходимостта от диалог в името на сформиране на редовно правителство за преодоляване на политическата криза в България.

< Назад