10.02.2016

Георг Георгиев: „Плаващите мнозинства” не са безпринципни, партиите са длъжни да подкрепят това, което е полезно за страната

Медия: „Радио К2"

Георг Георгиев, народен представител от ПГ на ГЕРБ, член на Комисиите по външна политика и по образование и наука, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Приетият от Народното събрание Закон за обществените поръчки.

Георг Георгиев заяви, че на първо място категорично иска да опровергае обвиненията от страна на опозицията, че приетият закон отваря нови вратички за корупция. Напротив, внесеният от Министерски съвет закон цели точно обратното, да се пребори с корупцията при провеждането на обществените поръчки и да внесе по-голяма яснота. Народният представител от ГЕРБ изрази мнение, че при приемането на закона дебатът е бил доста политизиран и е бил използван за прокарване на различни политически тези. Георг Георгиев подчерта, че становищата, получени от работодателските организации не са били отрицателни и тяхното мнение е било взето преди изработването на законопроекта.

Управлението в условия на „плаващо мнозинство”.

„Кой има интерес от подкрепа за управляващите с различни конфигурации в 43-то Народно събрание, кой и как участва в тези тематични мнозинства, „плаващите мнозинства” не размиват ли отговорността за решенията?”, попита водещата Клара Маринова, Георг Георгиев заяви, че в политологичната практика „плаващото мнозинство” не е нещо ново, когато има широко представителство в законодателния орган на различни политически партии „плаващото мнозинство” се използва като практика. Той продължи, че ГЕРБ винаги се е придържала към своя дясно-центристки профил. „Като народни представители ние сме длъжни да подкрепяме нещата, които считаме полезни за държавата, така че аз не мисля, че има нещо безпринципно във формирането на „плаващи мнозинства” и всяка и всяка отговорна политическа партия е длъжна да подкрепя това, което е в полза на страната!”, категоричен беше народният представител от ГЕРБ. „Вие можете ли да ми кажете министър Москов и министър Ненчев в момента управляващи ли са или опозиция?”, попита водещата Клара Маринова, Георг Георгиев отговори, че двамата министри са част от кабинета и в този смисъл са част и от управляващата формация. На аргумента на водещата, че министър Москов е избран от партия, която е минала в опозиция, народният представител от ГЕРБ отговори, че личното решение на Петър Москов е било да остане в кабинета. Освен това законодателството, внесено от министър Москов в областта на здравеопазването, е било подкрепено от всички партии, подкрепящи управляващото мнозинство, така че тук не можем да говорим за „плаващо мнозинство”.

Обявеното от Лютви Местан създаване на нова политическа формация.

Георг Георгиев заяви, че горещо се надява, че всяка политическа партия, създадена в България, ще защитава българските национални интереси. А що се отнася до това около какви политически доктрини ще бъде сформиран новият политически субект, народният представител от ГЕРБ обясни, че няма как да знае. Досега е заявено, че това ще бъде центристка партия, която ще изповядва европейски либерални ценности. А какво ще бъде нейното политическо бъдеще и в какви сфери ще работи само времето ще покаже.

Има ли криза на политическата система в България?

Георг Георгиев заяви, че така наречената „криза на представителството” не е ново явление, то се е оформило в развитите западни демокрации години назад. ПП ГЕРБ обаче се отличава с това, че в продължение на 10 години продължава да бъде единна и хомогенна политическа формация, за ГЕРБ не са типични вътрешни борби за власт или някакви междуособици. За всяка политическа система е важно да остане единна по отношение на идеите и позициите си, които засягат страната. „Когато има криза на идеите е по-страшно, отколкото ако има партийна криза, в този смисъл трябва да сме по-загрижени за това какви реални мерки можем да предложим, за да обезпечим интересите на хората повече, отколкото да се тревожим за партийното инженерство!”, обясни Георг Георгиев. Той добави, че в момента в дясно има силен и стабилен политически субект в лицето на ПП ГЕРБ, който винаги ще бъде гарант за силното дясно в България. „Не ви ли липсва лявото?”, попита водещата Клара Маринова, събеседникът й отговори, че кризата в ляво е очевидна, но хората имат нужда от стабилен социал-демократически проект, защото понякога политиците от БСП залитат в крайното ляво, което в момента не е добре припознато в България. Според народния представител от ГЕРБ само от БСП зависи дали ще бъде една модерна лява партия, или ще бъде обърната към носталгията по едни отминали времена.

Разговорите за подписване на анекс към коалиционното споразумение и отношенията между ГЕРБ и Реформаторите.

„Защо ГЕРБ продължава да търпи ултиматуми от страна на Реформаторите, вчера четох, че Найден Зеленогорски е заявил, че ако не бъде прието антикорупционното законодателство на Меглена Кунева, трябва да се върви към предсрочни избори?”, попита водещата Клара Маринова, Георг Георгиев отговори, че с ултиматуми и поставяне на условия не може да се стигне далеч. Той продължи, че в разговорите трябва водещото нещо да бъде конструктивност, а относно това защо се проточват толкова дълго – в дългите разговори се крие истината. Народният представител от ГЕРБ изказа надежда в разговора да се търси начин да бъде запазена коалицията, защото немалко реформи вече са били направени на базата на взаимната работа и взаимното допълване.

Външнополитическата активност на премиера и президента.

„Засилена международна дейност на премиера и президента, знак за какво е това?”, попита водещата Клара Маринова, Георг Георгиев отговори, че в конституционните прерогативи на премиера и на Министерски съвет е това да води външната политика, така че това не е ненормално. Той продължи, че това е знак за отговорност и за това, че България всъщност е фактор, който играе роля във външната политика. „Прави впечатление това, че започват да ни посещават представители на държави, които искат някакви корекции от ЕС, визирам Великобритания и Унгария, какво искат те от нас и защо идват у нас?”, попита водещата, събеседникът й отговори, че държавните посещения у нас при управлението на ГЕРБ са нещо нормално, те не са само от страна на държави, които имат различни виждания по отношение бъдещето на ЕС. Важно е да се подчертае, че в момента България е стабилен партньор, на който може да се има доверие и към който останалите държави от ЕС се отнасят отговорно. „Като външна граница на съюза разговорите са интензивни, защото на нас се разчита да пазим сигурността на Европа, с което ние се справяме много добре. И британският, и унгарският премиер засвидетелстваха доброто си отношения към нашите усилия в сферата на сигурността и опазването на границите. Така че това ние трябва да разглеждаме като важен акт, че България е стабилна държава, която гарантира сигурността на целия регион и допринася за сигурността на целия континент. Това е нашата роля и трябва да го казваме навсякъде, защото ако имаше моменти, в които България беше поставяна във външнополитическа изолация, да не повтарям кога, то в момента България е изключително добре позиционирана на световната политическа сцена!”, завърши Георг Георгиев разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

< Назад