18.02.2018

Ген. Константин Попов: Приоритет на Българското председателство е да провежда активна политика към страните от Западните Балкани

Ясно показахме, че приоритетът на Българското председателство е да провежда активна политика към страните от Западните Балкани. Смятаме, че техните усилия за пълноправно членство в ЕС и НАТО заслужават нашата подкрепа, тяхното място в европейското семейство е запазено. Единствено обаче от техния напредък в изпълнение на критериите за членство ще зависи кога ще заемат място в общия ни европейски дом. Това заяви народният представител от ГЕРБ-Пловдив област и председател на парламентарната Комисия по отбрана ген. Константин Попов. На 16 и 17 февруари той се включи във второто събитие от парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС - Интерпарламентарната конференция за Общата външна политика за сигурност и Общата политика за сигурност и отбрана. На форума беше приета декларация, с която се потвърждава нуждата от стратегически фокус върху Западните Балкани и се приветства стратегията за разширяване на ЕС. Участниците във форума призоваха на срещата на върха ЕС-Западни Балкани на 17 май в София да се препотвърди европейската перспектива на страните от Западните Балкани.

 

В рамките на събитието ген. Попов отбеляза, че ЕС предприема сериозни стъпки към засилване на своята политика и изграждане на отбранителния потенциал на Съюза чрез реализация на Глобалната стратегия. Попов посочи, че на форума е била проведена ползотворна и необходима дискусия, която разкрива стратегическата визия на парламентаристите за общата външна политика и политика на сигурност. „Ние трябва да търсим и да намираме общи решения на общите ни проблеми“, заяви той. Според него стратегическото партньорство с НАТО и сътрудничеството между ЕС и НАТО би следвало да е продължение на реализацията на Варшавската декларация. „Вярвам, че конференцията постигна своите цели, тя осигури форум и рамка за обмен на информация и добри практики“, каза в заключение председателят на Комисията по отбрана.

 

Преди това в рамките на сесията „Състояние на Черноморския регион“ генералният секретар на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество (ПАЧИС) Асаф Хаджиев посочи, че организацията му представлява уникална възможност за диалог между страните от региона. „Черно море е мост между Европа и Азия, то свързва Европа с огромен пазар, Черно море е кръстопът, който може да осигури доставки на различни енергийни източници, има създадени и транспортни връзки“, отбеляза той.

Генералният секретар на ПАЧИС подчерта, че страните от региона са подложени на риск и причина за това е, че докато в световен мащаб един на 110 души е бежанец, то в страните от Черноморския район на всеки 60 има по един бежанец, като в някои от тях това съотношение е един на всеки 9. „Решението е в ръцете на международната общност, която трябва да положи общи усилия, за да се отговори на тази заплаха“, подчерта Асаф Хаджиев, като добави, че и в бъдеще ПАЧИС ще продължи да работи за това Черноморският регион не да разделя, а да обединява.

„Всяко разширяване на Европейския съюз обогатява регионалната перспектива и регионалната гледна точка на съюза“, заяви на форума изпълнителният директор на Европейската служба за външна дейност за Европа и Централна Азия Томас Майер-Хартинг. „Инициативата Черноморска синергия дойде точно в момента, в който България и Румъния се присъединиха към Европейския съюз“, отбеляза той. „Това е поредното доказателство, че всеки нов член на Съюза не само добавя своята уникална стойност, но и неговите съседи стават и съседи на всички страни-членки“, коментира Томас Майер-Хартинг.

< Назад