01.03.2018

Галя Захариева: Случващото се около сделката за ЧЕЗ навежда на мисълта, че има организирана акция срещу правителството

Медия: радио „К2“

В сделката за ЧЕЗ държавата няма нито участие, нито ангажимент. Това е сделка между частна фирма в България и фирма в Чехия, която се провежда по законите и реда на Чешката република. Аз мисля, че с категоричната заявка, която дойде от вчерашното изявление на премиера Борисов за промяна на законодателството да се върви в посока на това да може наистина държавата да е по-строга в контрола по подобни сделки. Мисля, че нещата вървят в тази посока и не би трябвало да има сериозни притеснения, че държавата няма да свърши работата си по отношение спокойствието и сигурността на гражданите. Това коментира пред радио „К2“ депутатът от ГЕРБ-Нова Загора и зам.-председател на Комисията по образованието и науката Галя Захариева.

 

 

„Само че сделката е стартирала при сегашното законодателство, не знам дали със стара дата могат да се върнат нещата!”, отбеляза водещата Клара Маринова. Гостът й отговори, че не иска да влиза в детайли, но категорично може да заяви, че позицията на ГЕРБ е, че трябва да се извърши пълна проверка на тази сделка и на всичко, което е направено, и ако се окаже, че има нещо, което е в ущърб на държавата, тя трябва да бъде спряна.

„Вчера на тази извънредна пресконференция стана дума от изявлението на министър-председателя, че някакви „гадове”, някакви „тъмни сили” искат да го свалят от власт, но не стана ясно кои са те. Той направи някакви паралели между 2013 г. и сега. Кои са тези „тъмни сили”, които са го свалили през 2013 г. и явно действат и сега? Вие наясно ли сте?”, попита водещата Клара Маринова. Галя Захариева отговори, че според нея наистина през 2013 г. е имало разигран сценарий за свалянето на първото правителство на Бойко Борисов. Много от нещата, на които днес сме свидетели, провокират да се мисли в тази посока, че се организира акция срещу правителството. Народният представител каза, че не може да знае кой конкретно е имал предвид премиерът, но със сигурност има хора, които искат правителството да не успее. „Това е жалко, защото политическите битки не трябва да бъдат за сметка на гражданите и спокойствието, още повече, че в момента тече европредседателството и сами се опитваме да се покажем пред света не така, както на мен лично ми се ще!”, заяви Галя Захариева.

 

„Все повече се поставя въпроса у нас за липсата на кадри, той опира и до качеството на образованието – средно и висше. Кой и как ще започне да решава проблема?”, попита водещата Клара Маринова. Галя Захариева се съгласи, че това е сериозен проблем, защото всички искаме да имаме работеща и успешна икономика, а за това са необходими добри кадри, които в някои сектори не достигат. Тя продължи, че темата за дуалното образование активно се поставя в последните месеци. Само преди месец е имало общо заседание на комисиите по икономика, по труда и социалната политика и по образованието и науката, на която е било обсъдено докъде е стигнал въпросът с въвеждането на дуалното образование. Поставен е срок на трите ресорни министерства до края на март да подготвят предложения за промяна на нормативната уредба, които да дадат възможност за масово прилагане на дуалното обучение в средното училище. Има създадена работна група, в която влизат експерти от комисиите и от ресорните министерства. На това съвместно заседание са присъствали и директори на училища, които работят от 2011 г. по тази система, те са изразили изключително доброто си впечатление от нея. Изразена е била и силната подкрепа от страна на бизнеса. „Целта е да се направи едно изключително добро партньорство, което ще подкрепи бизнеса, но в същото време ще подкрепи и младите ни хора да имат гаранция за професионална реализация след като завършат средното си образование, дори и продължавайки своето висше!”, категорична бе Галя Захариева.

Народният представител от ГЕРБ обясни, че още през 2010 г. са били поставени първите стъпки за въвеждането на дуалното образование. Много важен е проектът „Домино”, това е съвместен проект между Швейцария и България, който стартира през 2015 г. По този начин се натрупва капацитет в средното образование, който е изключително полезен.

Във връзка с промените в Закона за развитието на академичния състав, Галя Захариева обясни, че промени в този закон са били разглеждани още в предишното Народно събрание. Тя продължи, че законът засяга много малка група от обществото ни, но пък в същото време мнозинството от хората са изключително критични относно начина, по който се защитават съответните степени. Това е причината за желанието да се промени нормативната уредба в посока, която да гарантира качеството на хората, които се развиват в научната кариера. Народният представител подчерта, че всички текстове и предложения се оглеждат много внимателно. „За мен е много важно да споделя с Вас, че по работата по този законопроект бих казала, че отсъства всякакво политическо говорене. Без значение от това на коя политическа сила сме представители, колегите в комисията успяваме да намерим най-полезните неща, които да запишем като текстове в закона!”, категорична бе Галя Захариева.

„Кога смятате, че ще бъдат приети тези промени?”, попита водещата Клара Маринова. Галя Захариева отговори, че са почти готови на второ четене в комисия. Тя продължи, че за първи път ще бъдат поставени минимални национални изисквания към всички, които тръгват в посока да развиват своята научна кариера. Оттам нататък всяко висше училище ще има възможност в своите правилници да си слага допълнителни изисквания.

„Какво ще направите, за да има сериозни мерки срещу плагиатството, за защита на авторството?”, попита водещата Клара Маринова. Галя Захариева отговори, че със своите колеги са се обединили около няколко текста, които предстои да бъдат обсъдени на следващото заседание на комисията. „Искрено се надявам, че ще намерим онези важни текстове, които ще ни гарантират най-малкото поне възможност да поставим знак за внимание пред хората, които си позволяват да правят такова нещо, защото това не е редно, най-малкото в сферата на науката. Не може хората, които ще образоват после децата ни във висшето училище, да са постигнали своето професионално или научно развитие на базата на лъжа“, подчерта депутатът от ГЕРБ-Нова Загора.

 

< Назад