17.09.2014

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова: Младите хора трябва да бъдат не само обект, но и двигател на Европейската младежка инициатива

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова се включи в дискусията относно Европейската младежка инициатива, обсъдена по време на пленарната сесия в Страсбург.

 

Най-младият евродепутат от Групата на ЕНП изтъкна, че в основата на тази инициатива са самите млади хора - те трябва да бъдат не просто обект, а двигател на програмата. Според Ева Паунова е важно, дори на европейско ниво, стратегията да не бъде определяна единствено от най-висши инстанции, а да е базирана на желанията и нуждите на младежта.

 

По думите й, европейската младежка инициатива, която цели да се пребори с безработицата, би била успешна единствено ако е задвижена от едно активно и предприемчиво младо поколение. Ева Паунова напомни, че тази инициативност трябва да бъде развивана от ранна възраст, започвайки от обучението. Според нея за целта е нужно да бъдат проведени основни реформи на старите закостенели образователни системи, които са останали непроменени от десетилетия в много европейски страни. Евродепутатът изрази мнение, че  нови, по-интерактивни програми, биха позволили на младите да развият аналитични качества и критично мислене, а с това и да отговорят на очакванията на работодателите. Комисар Андор подкрепи твърдението, че Европа трябва да заложи на гъвкави и иновативни подходи в сърцето на Европейската гаранция за младежта.

 

В тази връзка, Ева Паунова заключи, че, давайки път на младите хора, Европа ще има едно ново поколение с капацитета и мотивацията да се развива и да гради успешен професионален живот. "Така ще създадем хората, създателите, предприемачите, които ще бъдат в състояние да създадат работни места и да задвижат икономиката...Това е истинската "гаранция за младежта", подчерта евродепутатът.

 

В пленарна зала, Комисарят за заетостта, социалните въпроси и приобщаване Ласло Андор представи меморандум на Комисията относно Гаранцията за младежта. Гаранцията за младежта цели да се бори с младежката безработица, който гарантира, че всички млади хора под 25 години получават качествено конкретно предложение в рамките на 4 месеца, след като са напуснали формалното образование или са останали без работа.

< Назад