04.09.2019

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов: В земеделската комисия на ЕП увеличихме съществено средствата за борба с африканската чума по свинете

Днес Комисията по земеделие и развитие на селските райони (АГРИ) в ЕП гласува становище по проекта на общ бюджет на Европейския съюз за финансовата 2020 година. Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов коментира, че приетото становище цели да предотврати потенциални намаления в бюджета за сектор „Земеделие“ през 2020 г.

Предложението на евродепутата и румънските му колеги от ЕНП Даниел Буда, Дан Мотреану и Зигфрид Муресан в Бюджета на ЕС за 2020 г. да бъдат запазени поне досегашните нива на финансиране за превенция и борба с африканската чума по свинете (АЧС), беше единодушно прието. В допълнение, комисията АГРИ гласува съществено увеличение на средствата за борба с АЧС по перо “Фонд за спешни мерки, свързани със здравето на животните и растенията” (с 50 млн. евро) и перо „Осигуряване на по-висок здравен статус на животните и висока степен на защита на животните в Съюза“ (с 47 млн. евро). В тази връзка, Асим Адемов уточни, че приетото становище на комисията АГРИ тепърва ще бъде разгледано от водещата комисия по Бюджет на ЕП и се надява гласуваните средства да бъдат окончателно одобрени.

Друг важен елемент от одобрената позиция е във връзка със запазването на бюджета за училищните схеми (за доставка на плодове и зеленчуци, банани и мляко в учебните заведения). Асим Адемов подчерта, че прилагането на тези училищни схеми и насърчаването на здравословни навици на хранене, особено сред децата, следва да се запази като приоритет.

Отхвърлено беше предложеното от ЕК намаление с 14,6 млн. евро на бюджетните кредити за организациите на производителите в сектора на плодовете и зеленчуците. „По този начин защитихме важната роля на сдружаването в сектора на плодовете и зеленчуците за засилване на търговската им позиция при реализация на продукцията“, коментира още Адемов.

 

 

< Назад