29.07.2019

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов: Призовахме да бъдат заложени достатъчно средства в Бюджета на ЕС за 2020 г. за борба с АЧС

"В Комисията по земеделие и развитие на селските райони (АГРИ) на Европейския парламент обсъдихме проектостановище по Общия бюджет на ЕС за 2020 година, относно средствата, предвидени за земеделие през следващата година. Предвид сложната обстановка в Румъния и България в борбата с африканската чума по свинете (АЧС) и дългосрочният характер на мерките (оперативни, надзорни и превантивни), които трябва да се прилагат до пълното справяне с проблема, считаме за необходимо в Бюджета на ЕС за следващата година да бъдат заделени достатъчно средства за борба със заболяването. В тази връзка, заедно с румънските си колеги от ЕНП - заместник-председателя на комисията АГРИ Даниел Буда, Дан Мотреану и Зигфрид Муресан, внесохме искане за запазване на поне досегашните нива на финансиране за превенция и борба с АЧС (28 млн. евро са предвидените за тази цел в бюджета на ЕС за 2019 г.)", сподели евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов.
В последвалата размяна на мнения, експертите от ЕК подчертаха, че внимателно разглеждат всяко постъпило искане за помощ от засегнатите държави-членки и предприемат необходимите стъпки по обезщетение на вредите.

< Назад