14.02.2019

Евродепутатът Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП): Таксите за преводи в евро намаляват драстично

„Днес официално премахнахме един двоен стандарт в ЕС, от който българите бяхме най-ощетени. Европейският парламент прие с голямо мнозинство от 532 гласа от 609 гласували регламента, по който бях основен докладчик и главен преговарящ, с който намаляваме таксите за презграничните преводи в евро до нивата на таксите за вътрешни преводи. Това означава, че ако изпращаме или получаваме парична сума към или от друга държава в ЕС, ще плащаме около десет пъти по-ниски такси. До момента банките в България налагаха най-високите такива такси в целия ЕС, които варираха между 30 и 50 лева за превод от 10 евро. След влизането в сила на регламента от 15 декември 2019 г. гражданите и бизнесите ни ще бъдат третирана наравно с тези на страните от Еврозоната, които имат минимални или нулеви такси за преводи на евро.“ Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел на 14 февруари 2019 г. след приемането от Европейския парламент на Регламента за презграничните плащания.

„С регламента решаваме още един проблем. Всички, които пътуват и използват банковите си карти за плащане или теглене на пари в други държави от ЕС, ще имат повече информация при какъв курс се обменят парите им и колко са таксите за превалутиране, за да могат да изберат най-изгодната алтернатива. В момента тази информация е много трудно достъпна и често осъзнаваме, че сме платили високи такси, чак когато видим банковото си извлечение.“ Това допълни Ева Майдел.

Българският евродепутат подчерта, че за пореден път се доказва ефективността на Европейския съюз, защото законодателство с такъв мащаб и ефект няма как да бъде прието от никоя държава индивидуално. Приетият текст предвижда след три години Европейската комисия да представи проучване дали е уместно изравняването на таксите да се отнася за всички валути в ЕС.

 

< Назад