21.06.2018

Евродепутатът Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП): „Споразумението за свободна търговия с Австралия и Нова Зеландия трябва да е приоритет за ЕС“

„Споразумението за свободна търговия с Австралия и Нова Зеландия, за което държавите-членки дадоха мандат за започване на преговорите, трябва да е приоритет за ЕС и да се финализира преди края на мандата на настоящите европейски институции. По този начин ще дадем ясен сигнал, че демократичните общества, които вярват в ползите от свободната търговия, са естествени партньори независимо къде се намират по света.“ Това заяви българският евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) на двустранна среща с посланика на Нова Зеландия за България и заместник посланик за ЕС Грегъри Андрюс в сряда, 20 юни 2018г. в Брюксел.

Двамата обсъдиха и двустранните отношения между България и островната страна, в която живеят над 2000 българи. Посланик Андрюс отбеляза неколкократно увеличената търговия между двете страни откакто България е в ЕС, достигаща 23 милиона евро на година.

"Свободното търговско споразумение с Нова Зеландия трябва да бъде припознато и от бизнесите и обществото и е наше задължение, като политици да преведем на разбираем език отражението на една такава спогодба върху ежедневието ни. Това е начинът  да осигурим прозрачност и пропорционалност на мерките, които ще попаднат в крайния договор.", коментира Ева Майдел.

Н. Пр Андрюс също така изрази задоволството си от работата на българското председателство в последните шест месеца, посочвайки именно мандата на държавите членки за започване на преговори за търговското споразумение. Майдел и Андрюс обсъдиха и последните тенденции в сферата на образованието и уменията и в частност дейността на сдружението "Образование България 2030".

< Назад