21.06.2018

Евродепутатът Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП): България постави Западните Балкани трайно в европейския дневен ред

„Темата за Западните Балкани вече е съществена част от приоритетите на ЕС и то за дълго. Българското председателство на Съвета на ЕС спомогна да бъдат поети конкретни ангажименти в тази посока чрез проекти за транспортна инфраструктура, възобновяема енергия, дигитализация, разширяване на програма Еразъм+ и за региона. Истинският капитал за региона остава в потенциала на младите хора. Ето защо инвестицията в техните умения ще е съществен елемент за подобряване на бизнес климата и бъдещето на западнобалканските страни.“ Това заяви българският евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) при участието си в международна конференция на тема „Управление на таланта и младежки перспективи за Западните Балкани“.

Събитието се проведе в Брюксел на 19 юни 2018г., а организатори бяха две водещи фондации – Вилфрид Мартенс център, официалната политическа фондация на ЕНП, и унгарският Център за знания „Йозеф Антал“.

Освен Ева Майдел в конференцията участваха и двама еврокомисари – Комисар Тибор Наврачич, отговорен за образование, култура, младеж и спорт и Комисар Йоханес Хан, отговорен за политиката на съседство и разширяване. Форматът на събитието включи интерактивни сесии с млади лидери от целия регион на Балканите, както и лектори от бизнеса и изследователските институти. Основните теми на дискусия засегнаха свързаността на малките и средни предприятия в региона и възможностите за старт-ъп компаниите, обмяна на ноу-хау за бизнеса и отговорността на бизнеса за професионалното израстване на младите.

< Назад