22.05.2018

Евродепутатът Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП): 65% от първокласниците ще работят несъществуващи все още професии

Медия:

„Обликът на работния пазар ще се промени драстично. През 2020 г. над 30% от основните умения за успех, които работодателите ще търсят ще са свързани със социалните умения, например, работа в екип, критично мислене, адаптивност, креативност и ефективна комуникация.“, заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел по време на откриването на конференцията на високо равнище посветена на новите тенденции в икономиката на уменията.

 

По време на събитието, чийто домакин бе Ева Майдел, американската компания Линкдин представи първата дигитална карта на света, представяща в реално време динамиката на работните пазари и връзката между работници, компании, институции. „В светлината на четвъртата индустриална революция Линкдин би желал да свързва по нови начини хората с икономическите възможности. Днес в Европейския парламент представихме проекта Линкдин икономическа графика (LinkedIn Economic Graph), който е дигитално представяне на световната работна сила, както и други проекти, които сме реализирали с европейски градове и региони във Франция, Белгия, Италия и Великобритания, с надежда да работим заедно и с други държави и партньори. В сътрудничество с властите на тези страни подпомогнахме политиците да адресират тези предизвикателства на бъдещето на работата. Успяхме да набележим тенденции като миграция на таланти, нива на наемане, да предоставим статистика в реално време, която може да допълни съществуващите проучвания за пазарите на труда. Заедно с властите бихме желали да допринесем за създаването на икономически възможности за растеж.“ коментира Джон Хирлихи, вицепрезидент на Линкдин и управляващ директор за Европа, Близък изток и Африка.

 

„Според проучвания 65% първокласниците ще работят на напълно нов тип длъжности, които не съществуват към момента. Визионерското ръководство на училищата, както и по-голяма гъвкавост на образователната програма ще са от решаващо значение за успеха и конкурентоспособността на работната сила.“, добави българският евродепутат Ева Майдел. Освен образователните институции според Майдел лидерството на компаниите и политическата подкрепа на местно, национално и европейско ниво ще даде допълнителен стимул на училищата и университетите да внедрят иновативни практики, отговарящи на нуждите на новият тип дигитална икономика.

 

Специални гости на събитието бяха еврокомисарят по вътрешен пазар, индустрия и предприемачество Елжбета Биенковска, заместник-министърът на труда и социалната политика на България Зорница Русинова, заместник-премиера на Белгия Александър Де Кру, както и директорът на Европейския център за политически стратегии Ан Метлер.

 

< Назад