24.03.2019

Евродепутатът Андрей Новаков посети Русенска област

Евродепутатът от групата на ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков посети днес Русенска област. Той започна обиколката си рано сутринта от град Русе заедно с народните представители от ГЕРБ – Русе Пламен Нунев и Светлана Ангелова.

 

Новаков и двамата народни представители посетиха Басарбовския манастир, а впоследствие проведоха среща с кмета на село Басарбово Николай Колев и неговия екип. Председателят на Районния кооперативен съюз Пенка Пеева също разговаря с евродепутата и народните представители, като им представи плановете за развитие на структурата в сферата на търговията, хотелиерството и други обслужващи дейности в района. „Целта е привличане на повече туристи и създаване на добри условия за техния престой“, обясни Пеева.

 

По обед те бяха в град Две могили /Община Две могили/, където се срещнаха със собственика на предприятие за производство на копчета и фирма за производство на парфюми. В хода на разговора г-н Новаков обърна внимание на създадената по негова инициатива платформа „Еврофинансирай“, която позволява на предприемачите да улеснят максимално работата си при подготовка на проекти за кандидатстване. Той акцентира върху възможностите на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014 – 2020 година. „Тя насочва всички иновативни компании от ЕС към нови пазари, допринася за растежа, създава висока възвръщаемост на инвестициите“, подчерта Новаков.

 

В хода на визитата стана ясно, че фабриката за копчета е създадена от българския предприемач в Две могили от 2 години. В нея се произвеждат близо 10 млн. броя месечно за много държави по света, като клиентите са и български дружества, обясни собственикът на гостите. Фабриката за парфюми работи също от 2 години и продава продукцията си в собствена верига от специализирани магазини, добави той в присъствието на кмета на Община Две могили Божидар Борисов.

 

„Виждаме как младите хора могат да работят и постепенно да се завръщат с нови идеи за бизнес в България“, подчерта в края на посещението Пламен Нунев.

 

Визитата завърши в късния следобед в Ценово, където се проведе среща с кмета на Общината д-р Петър Петров и екипа му. Към нея се присъедини и народният представител от ГЕРБ – Русе Андриан Райков.

 

В 16.00 часа бе представена платформата „Селоводител“ пред местни жители. „Селоводител“ е интернет платформа и иновативно решение за борбата срещу процесите на обезлюдяване в българските селища. За да постигнем нови резултати днес, ни трябват нови методи за действие, нещо, което не сме правили до сега. „Селоводител“ е новият начин да популяризираме българските населени места сред възможно най-широка публика. За първи път българските селища имат възможността да представят най-силните страни, които притежават“, посочи в експозето си Новаков. Той отбеляза, че това е неговият принос за преодоляването на едно от сериозните предизвикателства пред България, което ще се случи с подкрепата на местната власт.

 

В тази връзка Пламен Нунев изтъкна, че селата в региона вече използват тази програма и има позитивни резултати, като даде и конкретни примери. Той изрази пред присъстващите благодарност към евродепутатите от ГЕРБ, които подпомагат развитието на регионите в страната с подобни инициативи, а с финансирането от еврофондовете се променя в положителна посока обликът на населените места.

< Назад