12.07.2018

Евгения Ангелова пред ЕП: Инвестицията в Западните Балкани е инвестиция в единна Европа

Инвестицията в Западните Балкани е инвестиция в Европа. Успешната икономическа интеграция на региона ще стане възможна единствено при наличието на по-голяма свързаност. Tова заяви в Европейския парламент в Брюксел депутатът от ГЕРБ-Хасково и зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси Евгения Ангелова. Тя участва в конференция  "Добро управление на средствата на ЕС: правомощия на ЕП за бюджетен контрол". Във фокуса на разискванията бе темата  "Изпълнение и видимост на финансирани от ЕС проекти в Западните Балкани със специален фокус върху трансграничното сътрудничество."

 

По време на дебатите Евгения Ангелова подчерта, че България цени високо участието си в програмите за териториално сътрудничество, защото те дават възможност за създаване и надграждане на трайни и добри партньорски отношения с държавите от Западните Балкани. „Като партньор в тези програми, ние работим приоритетно за преодоляването на общите предизвикателства пред партниращите държави и региони, а целта е подпомагане на подготовката на страните-кандидатки за тяхното бъдещо пълноправно членство в ЕС“, заяви българският депутат. Ангелова бе категорична, че териториалното сътрудничество е една от предпоставките за напредък на страните от Западните Балкани в процеса на присъединяване към ЕС. „Свързаността на региона е основен инструмент за развитие на Балканите, ускоряване на регионалното сближаване, допринасяйки за по-добър достъп на хора и стоки до единния европейски пазар, устойчиво развитие на икономиката и подобряване на екологичната среда“, каза още Евгения Ангелова.

 

Конференцията беше водена от Инге Грасле, председател на Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент. На нея присъстваха евродепутати от Комисията, представители на ЕК и членове на националните парламенти от страните членки на ЕС и Западните Балкани.

 

< Назад