27.03.2015

Ева Паунова: ЕП работи за по-добра професионална мобилност, обмен на стоки и услуги между ЕС и САЩ

На своето заседание във вторник (24 март) комисията по вътрешен пазар в Европейския парламент прие в своето становище с препоръки към Европейската комисия текстове, в които се призовава за насърчаване на мобилността между ЕС и САЩ чрез визови облекчения за висококвалифицирани работници в секторите, обхванати от бъдещото търговско споразумение. Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова е съвносител на предложенията, които целят да подпомогнат възползването в пълна степен от бъдещите възможности за свободен обмен на стоки и услуги, културния и туристическия обмен между двете преговарящи страни.

 

"По-добрата професионална мобилност чрез облекчаване на визовия режим трябва да осигури равни възможности за гражданите и компаниите от ЕС и САЩ. По този начин ползите от едно бъдещо споразумение ще могат да са много по-осезаеми!"

 

Европейският парламент работи усилено по подготовката на позицията си за търговското споразумение между ЕС и САЩ, известно като Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ). По темата ще дадат становища 14 комисии, преди комисията по международна търговия да обобщи мненията и да внесе предложение за гласуване в пленарна зала. То се очаква да бъде гласувано преди август 2015 г.

 

< Назад