23.10.2019

Ева Митова: „Подуяне“ се разви като привлекателно място, в което да отглеждаме децата си

Ева Митова е завършила право в Софийския университет „Св.Климент Охридски”. През 2007 г. е избрана за кмет на район „Подуяне“ и 12 години получава подкрепата на хората. Преди да заеме позицията на кмет е работила в общинската администрация на района в продължение на 11 години, където е преминала през всички нива. Ева Митова притежава опит, енергия и познава всеки ъгъл в „Подуяне“.

-          Г-жо Митова, кандидатирате се за 4-ти мандат като кмет на район „Подуяне“. Печелила сте на балотаж, ръководихте „Подуяне“, когато кметовете на райони се назначаваха от Общинския съвет, а за последния си мандат получихте доверието на съкварталците си на първи тур. С какво най-много се гордеете за този период?

-          За мен всеки проект е важен, защото знам колко много усилия и желание е вложена при реализацията му. Всяка реновирана площадка, всяка ремонтирана улица, всяко обновено читалище, детска градина или училище са важни за хората, които ги използват. Нов тласък на района със сигурност ще даде метрото, което до края на годината ще стигне до „Подуяне“. За трите ми мандата изградихме и реновирахме повече от 80 детски площадки и зони за игра. Ремонтирахме парк „Герена“. Цялостно реновирани бяха моста „Чавдар“, бул. „Ботевградско шосе“ с всички прилежащи подлези, бул. „Владимир Вазов“ и подлеза на гара „Подуяне“, на който е поставено и видеонаблюдение. Ремонтираха се множество вътрешноквартални улици и тротоари. Различни ремонти са правени във всички общински училища, като в 199 ОУ изградихме физкултурен салон с 6 по-малки спортни зали към него. Построихме една нова детска градина и 5 нови двуетажни сгради в дворовете на съществуващи градини. Още една е разширена. Санирани са 10 ясли и детски градини, изцяло реновирани са 6 плувни басейна в тях. Изградихме два центъра за настаняване от семеен тип. От 2013 г. реализираме проекта „Топъл обяд“, по който храна всеки делничен получават 90 нуждаещи се. И това са само основните проекти, по които сме работили. Ежедневно се решават редица по-малки проблеми, които обаче са много важни за този, който ги има. За мен всеки жител на района е от значение и се старая да помогна винаги, когато мога.

-          А кое е най-ценното, което успяхте да направите през последните 4 години?

-          Много се гордея със спасяването на две зелени площи от застрояване в кварталите „Левски Г“  и „Левски В“, защото това е успех не само на моята администрацията, но и на общинските съветници Силвия Христова и Николай Стойнев и гражданите, с които заедно се борихме те да останат такива. Подобен успех имах и в първия си мандат, когато спасихме от застрояване детска площадка в кв. „Суха река“. С огромната подкрепа на госпожа Йорданка Фандъкова, резултатите в „Подуяне“ през последните години са видими и районът се разви като много привлекателно място, в което да живеем и да отглеждаме децата си. Ремонтът на бул. „Владимир Вазов“ завърши през последния ми мандат. Реновирахме още ул. „Резбарска“ и ул. „Витиня“. За последните 4 години изградихме и реновирахме 33 детски площадки, санирахме 4 блока по програмата за енергийна ефективност, открихме едно ново читалище и обновихме читалища "Възраждане" и "Неофит Бозвели". Обособихме площадка за разхождане на кучета в парк „Герена“. Санирано е 44 СУ „Неофит Бозвели“. Премахнахме над 400 незаконни гаражни клетки и 200 изоставени автомобила. Вярвам, че системната грижа за общинските училища и детските градини, реновирането на културната инфраструктура, създаването и подобряването на условията в зоните за игра и зелените площи дава резултати и се надявам, че жителите на района го усещат.

-          Кои са основните проекти, за които ще работите, ако жителите на „Подуяне“ ви гласуват отново доверие?

Следващата стъпка по пътя на метрото е до квартал „Левски Г“. Предстои изграждане на Източна тангента от Северна скоростна тангента до бул. „Ботевградско шосе“. Имаме намерение да реализираме проект за облагородяване на междублокови пространства в кв. „Левски В“  с паркинги, зони за игра, спорт и отдих. Предстои основен ремонт на ул. „Васил Кънчев“ от бул. „Ботевградско шосе“ до ул. „Резбарска“, ул. „Макгахан“ и ул. „Летоструй“. Планира се изграждане на три многоетажни паркинга в кв. „Хаджи Димитър“ и кв. „Сухата река“ и сграда за Културен център в кв. „Сухата река“. Най-амбициозните ми проекти са свързани с изграждането на нов парк в кв. „Левски Г“ и многофункционална спортна зала на бул. „Владимир Вазов“. Предстои премахването на още около 500 незаконни гаражни клетки. След като в голяма степен проблемът с осигуряването на добри условия за игра за най-малките вече е решен, ще насочим усилията си към изграждането на спортни площадки и фитнеси на открито, с които ще осигурим занимания за младежите в тийнейджърска възраст.

-          След 12 години като районен кмет на „Подуяне“, какво още може да дадете на района?

-          Целият ми съзнателен живот е минал в „Подуяне“. Това е моето място, което аз безкрайно много обичам. Цялата ми енергия винаги е била насочена за решаване на проблемите и облагородяването му. Всеки мой работен ден започва с обиколка на поне един квартал, защото държа лично да съм запозната с всичко, което се случва в района. Старая се да обърна внимание на всеки сигнал, който ми е подаден. Това, което мога да обещая е, че през следващите 4 години ще продължа с нова енергия и нови проекти. И работа, работа, работа…

< Назад