03.12.2020

Ева Майдел връчи наградата „Жена на Европа“ за 2020 г. на Светлана Тихановска

„Тази награда е свидетелство за решителността, силата и непоклатимата отдаденост към европейските ценности, които показахте след изборите в Беларус, които не бяха нито свободни, нито честни“, заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел по време на връчването на наградата „Жена на Европа“ за 2020 г. на беларуския опозиционен лидер Светлана Тихановска.

За пета поредна година Международното Европейски движение, за чийто председател наскоро беше преизбрана Ева Майдел, отличи жените с най-ярък принос за развитието на европейската интеграция и защита на европейските ценности през изминалата година.

„Свободата, демократичният обществен живот, върховенството на правото и спазването на основните човешки права са водещи принципи, които цялата мрежа на Международното Европейско движение отстоява и налага в Европа вече над 70 години. Затова може да сте сигурни, че ще продължаваме да подкрепяме справедливата кауза на гражданите на Беларус в търсене на демокрация и свобода. Европейското движение е до Вас в исканията Ви Европейският съюз да вземе ясни, единни и категорични мерки срещу авторитарния режим на Лукашенко, с което да ги накарат да чуе исканията на стотиците хиляди протестиращи след опорочените избори през лятото.“ Това е част от посланието на Ева Майдел към Светлана Тихановска в изпратеното писмо с поздравления за наградата.

Наградите се връчиха седмица след като Ева Майдел беше преизбрана за председател на най-голямата мрежа от про-европейски организации с членове в 34 европейски държави. Тя е първата жена и първият президент от Източна Европа в над 70-годишната история на Международното Европейско движение.

< Назад