10.04.2019

Емилия Милкова представи във Варна изложба, посветена на 140 г. от приемането на Търновската конституция

Фактът, че отдаваме значение на Учредителното събрание и Търновската конституция говори, че поколенията осъзнават смисъла на държавността. Това заяви народният представител от Парламентарната група на ГЕРБ Емилия Милкова при откриването на изложбата, посветена на 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция.

 

Експозицията от 40 табла с документи, подготвена от Народното събрание със съдействието на Държавна агенция „Архиви“, гостува във Варна. Организатор на изложбата е Областната администрация,  а домакин - Регионалната библиотека „Пенчо Славейков”.

 

„Изложбата, която ще остане в морската столица една седмица, показва много ценни документи и е доказателство, че има с какво да се гордеем и какво да научим от историята”, каза областният управител Стоян Пасев. Той официално откри изложбата заедно с народния представител Емилия Милкова, директора на Държавния архив във Варна Владимир Владимиров и директора на библиотеката Радка Калчева.

 

„На 16 април, когато ще бъде Тържествената сесия на 44-тото Народно събрание, във всички български училища ще има урок по Конституция. Важно е младите хора да знаят, че имаме богата история и традиции при изграждането на държавността”, коментира Емилия Милкова.

 

Като дългогодишен директор на варненската библиотека тя изтъкна, че културната институция е една от малкото в страната, които пазят стенографските дневници от създаването на Народното събрание. „Това е един изключително богат документален материал, който съхранява живата памет и разказва за учредителите на държавността, а Петко Славейков е сред най-дейните участници. Това е знаково за нас като представители на библиотеката, която носи името Славейков”, изтъкна Милкова. Тя подари на областния управител, на регионалната библиотека и на Музея за история на Варна екземпляри от марката, валидирана на 8 февруари по повод 140 години Народно събрание и Търновска конституция.

 

 

< Назад