04.06.2019

Емилия Милкова: До средата на юни ще стартира новата програма за обновяване на библиотечните фондове

До средата на този месец Министерството на културата ще даде ход на програмата, с която подкрепя обновяването на библиотечните фондове. Тази година тя е с удвоен бюджет в размер на 2 млн. лв. Това информира на регионална среща на представители на обществените библиотеки във Варна и областта народният представител от Парламентарната група на ГЕРБ Емилия Милкова. Тя допълни, че промяна има не само по отношение на финансирането, но и на правилата за кандидатстване, така че посъветва библиотечната общност да подходи внимателно към условията на програмата. „На Панаира на книгата, на който присъствах миналата седмица в София, бяха представени изключително стойностни книги от съвременни български автори. Издателствата предлагат богата палитра от нови книги, които позволяват библиотеките да направят добър подбор на заглавия и не само да обновят фондовете си, но и да удовлетворят високите изисквания на читателите си”, изтъкна Милкова.

Тя насърчи присъстващите да се включат активно и с мнения и предложения в обсъждането на Стратегията за развитие на културата, което тече в момента.  „Бъдете уверени, че библиотечната общност е чуваема и уважавана. Работата на всички колеги се ползва с признание не само у нас, но и зад граница”, изтъкна Милкова, която е дългогодишен директор на варненската библиотека. Тя сподели позитивните впечатления, с които са останали гостувалите наскоро у нас представители на обществените библиотеки в Холандия.  „Те бяха удивени, че в годините сме запазили отношението си към книгата и четенето, че чрез читалищата библиотеки има и в най-малките населени места, че  и там колегите са успели да пренесат в ежедневната си работа достиженията на информационния век. Развитието на библиотеките е наша отговорност, мисия, живот”, коментира Милкова и пожела на присъстващите здраве и още много успехи.

В качеството си на домакин на събитието директорът на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” Радка Калчева приветства участниците във форума, който премина под мотото „Книгите са само началото”. Тя изрази удовлетворение, че срещата се е превърнала в традиция, която дава възможност на голямото библиотечно семейство да обменя идеи и добри практики.

„Книгите наистина са само началото, защото тихо и полека Вие превърнахте библиотеките в едно огромно и важно културно пространство”, заяви в приветствието си към библиотечната общност Антония Йовчева, която оглавява дирекция „Култура и духовно развитие” в община Варна. Тя поздрави участниците в срещата, като открои, че успешно работят по национални и европейски програми и поддържат високото ниво на библиотеките във Варна и областта с професионализъм и сърце. „Битката за нашите деца, за тяхната просветеност и за духовното им израстване е битка на всеки един от нас”, отбеляза още Антония Йовчева, изтъквайки ролята на библиотеките в съвременното общество.

 

 

< Назад