23.05.2019

Емил Радев във Вълчи дол: Работя за Европа без двойни стандарти

Трябва да доведем до успешен край борбата срещу двойните стандарти при храните. Тя е в името на здравето на 100 млн. граждани на Източна Европа. Настоявам за създаването на общоевропейски контролен орган, който да противодейства адекватно на нелоялните търговски практики. Това заяви кандидатът за евродепутат от листата на ГЕРБ и СДС Емил Радев на среща с жители на Вълчи дол, организирана по инициатива на общинския ръководител на ГЕРБ Димитър Тодоров.

Радев запозна присъстващите с предложената от него и колегата му Андрей Новаков европейска програма с бюджет от 1,3 млн. евро, която ще позволи да се правят изследвания за разлики в качеството на хранителните продукти, да се организират информационни кампании и дори да се завеждат колективни искове в защита на интересите на потребителите.

Като пример за неприемливи двойни стандарти, срещу които поведе битка през изминалия мандат, варненският представител в ЕП посочи още неприемането ни в Шенген и дискриминационния мониторингов доклад за България.

Интерес предизвикаха и законодателните инициативи на Емил Радев да се сложи край на „вечните длъжници”. По негово предложение в нова евродиректива за несъстоятелността влезе текст, с който се препоръчва на държавите-членки в най-кратки срокове да въведат механизъм за опрощаване на дългове не само по отношение на предприемачите, но и на физическите лица – потребители.  „България остана единствената държава в ЕС, в която все още има „вечни длъжници”. Борих се с тази порочна практика в националния парламент, продължих битката и в европейския, защото трябва да дадем шанс на хората с тежки финансови затруднения да започнат живота си на чисто”, обясни кандидатът за евродепутат.

Той поздрави кмета на Вълчи дол Георги Тронков за усилията общината да оползотвори максимално всички възможности за инвестиции, които предлагат европейските програми.

„При стабилна държава, активна местна власт и добра координация с българските представители в европейските институции ползите, които генерира ЕС за хората в малките населени места, ще се увеличат”, категоричен бе Радев. Той информира, че за разлика от други държави-членки, за които евросредствата ще бъдат намалени, България очаква да получи 4 млрд. лв. повече. „Увеличението на бюджета за страната ни през следващия програмен период ще позволи да се осигурят повече пари за пътища, за пречиствателни станции, за нови възможности за обучение на младите хора, за социални програми, за модерно оборудване на предприятията”, категоричен бе Радев. Той изрази увереност, че правителството на премиера Бойко Борисов ще изпълни предсрочно ангажимента си за строителството на магистрала „Хемус”, която е изключително важна за развитието на региона. „Добрата инфраструктура и конкурентоспособният бизнес дават силен тласък на икономиката, което неминуемо води и до желаното от всички повишаване на доходите”, подчерта Емил Радев.

„Около 60% от законодателството, което се приема в Народното събрание, е свързано с въвеждането на европейски норми, затова България трябва да може да разчита на компетентен и отговорен екип в ЕП, който няма тепърва да се учи как функционират институциите в Европа, а ще започне активна работа още от първия ден на новия мандат”, заключи Радев и увери, че подкрепата за номер 12 в бюлетината е подкрепа за силния глас на България в Европейския съюз.

 

 

< Назад