17.11.2018

Емил Радев пред ЖГЕРБ: Средно един на всеки трима мениджъри в ЕС е жена

Cpeднo eдин нa вceĸи тpимa мeниджъpи в Eвpoпeйcĸия cъюз e жeнa. Проучвания сочат, че жените представляват около 70% от работната сила в публичния сектор и по-конкретно в области като образованието, здравеопазването, социалните дейности. Това е кадрови потенциал, от който съвременното общество не може да се лиши и трябва да продължаваме да работим за намаляване на неравенствата между половете, коментира евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев в приветствието си към участниците на регионален форум на Жени ГЕРБ в морската столица. Конференцията на тема „Майчинство и кариера”, организирана от структурите на Жени ГЕРБ във Варна, Добрич и Бургас, събра представители на местната и държавната власт, на неправителствения сектор и бизнеса, лекари, психолози, настоящи и бъдещи майки, изправени пред предизвикателството да бъдат отговорни родители и да имат успешна професионална реализация.

„Трудният баланс между майчинството и кариерата далеч не е личен проблем, защото повдига много въпроси относно равнопоставеността между половете, демографските тенденции, лостовете на социалната политика, пазара на труда”, изтъкна българският евродепутат. Той цитира проучвания, според които жените все още печелят средно 16% по-малко от мъжете в Евросъюза. „У нас сме със стъпка напред в правилната посока, защото разликата между половете по отношение на заплащането е съществено по-малка”, информира Емил Радев и допълни, че според данни на Евростат от 2017 г. Бългapия ce нapeждa нa eднo oт чeлнитe мecтa cpeд eвpoпeйcĸитe cтpaни, ĸoитo мoгaт дa ce пoxвaлят c нaй-гoлям дял нa жeни, зaeмaщи pъĸoвoдни длъжнocти. С дял от 44% бългapcĸитe жeни отстъпват първенството caмo на  лaтвийĸитe.

Цитирайки Маргерет Тачър, според която „домът трябва да бъде център, но не и граница на света на жените”, евродепутатът пожела на дамите да не губят връзката си с дома и да преодоляват границите, които ограничават професионалните им възможности.

 

 

< Назад