14.09.2018

Eмил Радев поздрави жителите на Силистра по повод празника на града

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев и народният представител от ГЕРБ Алтимир Адамов бяха сред официалните гости на тържествата по повод Деня на град Силистра, който съвпада с големия християнски празник Кръстовден.

„Със синхронизираните усилия на общината и Общинския съвет, с европейската солидарност и с подкрепата на правителството успешно реализираните проекти разгръщат потенциала на Силистра. Тя пази духа на античния Дуросторум и средновековния Дръстър, но се развива с пулса на модерен град с важно място на географската и икономическата карта на България”, заяви Емил Радев в приветствието си по време на тържественото заседание на местния парламент, което бе открито от председателя на ОбС д-р Мария Димитрова. На сесията на съветниците присъстваха и кметът на града д-р Юлиян Найденов, областният координатор на ПП ГЕРБ-Силистра Тодор Тодоров, представители на много местни и държавни институции. В рамките на заседанието на ОбС бяха отличени почетни граждани на Силистра.

Евродепутатът пожела на силистренци да бъдат здрави и уверени, единни и съзидателни.  „Трудолюбието и предприемчивостта на жителите на Силистра са най-големият капитал на общината”, категоричен бе Радев и сподели, че с града го свързват редица инициативи. „Като член на Европарламента тук открих Европейски информационен център, а в качеството си на посланик на библиотеките се радвам на чудесното партньорство, което установихме с Регионалната библиотека „Партений Павлович”. В Силистра срещнах много съмишленици, хора, които носят България в сърцето си и работят за развитието на своя роден край”, отбеляза евродепутатът.

Празникът на града започна със Света Божествена литургия, отслужена в катедралния храм „Св. Св. Апостоли Петър и Павел” от Доростолския митрополит Амвросий. По-късно  пред Художестевена галерия се откри скулптурната композиция на известния силистренски художник с арменски корени Бедиг Бедросян. Паметникът е дело на проф. Георги Чапкънов – Чапа, който е почетен гражданин на Силистра. Инициативата за монумента е на Кеворк Крикорян, председател на сдружение „Арарат” и племенник на Бедиг Бедросян. Паметникът е факт като част от платформата „Родова памет” в проекта „Земя между реката и морето”.

 

< Назад