13.09.2019

Емил Радев, ГЕРБ/ЕНП: Призоваваме за по-ефективно прилагане на европейското законодателство за борба с прането на пари

Европейският парламент ще обсъди на пленарната сесия в Страсбург следващата седмица нова резолюция относно състоянието на прилагането на законодателството за борба срещу прането на пари и финансирането на тероризма в ЕС.

„С документа на практика призоваваме за по-ефективно прилагане на европейското законодателство в тази сфера и по-точно да се транспонират Четвъртата и Петата директива за борба с прането на пари. Настояваме и за засилване на сътрудничеството между звената за финансово разузнаване на страните в ЕС”, коментира българският евродепутат от ГЕРБ Емил Радев, който е постоянен докладчик на ЕНП в комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи по темата за борбата с прането на пари, и един от вносителите на проекторезолюцията.

По данни на Европол повече от 1% от годишния брутен вътрешен продукт на Съюза се установява като участващ в подозрителна финансова дейност и по-конкретно пране на пари, свързано с корупция, трафик на оръжие и хора, търговия с наркотици, укриване на данъци и измами, финансиране на тероризъм или други незаконни дейности, които засягат гражданите на Европейския съюз ежедневно.

Според евродепутатите би могло да се обмисли по-нататъшно хармонизиране на правилата чрез трансформиране на Директивата за борба срещу изпирането на пари в регламент, който би имал потенциала да установи общи пряко приложими правила в целия Европейски съюз.

Членовете на ЕП апелират Комисията да направи допълнителна оценка на възможността за съставяне на сив списък на потенциални високорискови трети страни, които не предприемат ефективни мерки за борба срещу прането на пари.

Парламентът ще проведе дебат по темата на пленарното си заседание в сряда, а окончателният текст на резолюцията се очаква да се гласува в четвъртък.

 

< Назад