23.10.2014

Емил Радев, ГЕРБ/ЕНП: Ислямска държава може да бъде победена с обединени сили

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев призова за загърбване на националните стратегически интереси в името на една обща цел – победата над Ислямска държава и спасяването на хиляди човешки животи. Това стана по време на разискванията относно положението в Кобане и заплахата от страна на Ислямска държава, които се проведоха късно снощи в Европейския парламент.

Според Емил Радев терористичната организация от една идея се е превърнала в брутална реалност и с влияние върху международните партньорски отношения. "Кобане е символ на унищожението и погубените човешки съдби, но и на силата на духа на един народ. Изходът от битката за града неминуемо ще има стратегическо важно значение за борбата срещу Ислямска държава. Ако Кобане падне, шансовете да паднат Сирия и Ирак под контрола на терористите се увеличават. Ако Кобане бъде спасен, ще бъде дадена надежда на хиляди мирни граждани, независимо от етнически и религиозен произход, че Ислямска държава може да бъде победена с обединени сили", коментира още българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП.

Емил Радев приветства и индивидуалните действия на отделни държави, но призова за ясна стратегия на международната общност за борба срещу Ислямска държава. Според него тази битка не е само на хората от Кобане и поради това трябва да бъде спечелена с обединени сили.

 

 

 

< Назад