17.12.2014

Емил Радев, ЕНП/ГЕРБ: Европейските средства за възстановяване на щетите от наводненията са дълго очаквана помощ

Според българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев приемането на бюджета на Европейския съюз за 2015г. и коригиращите бюджети за 2014г. ще подпомогне по-бързото възстановяване на регионите, засегнати от наводнения през тази година. "Отпуснатите средства от Фонд "Солидарност", макар и недостатъчни за покриване на всички щети от наводненията, са дълго очквана помощ, която сега трябва да се използва по предназначение", заяви той в своя писмена позиция относно бюджета на Европейския съюз. Българският евродепутат от ГЕРБ призова и за повече инвестиции в превенцията на природни бедствия, които ще намалят необходимостта от активирането на Фонд "Солидарност".

В сряда Европейският парламент прие бюджета за 2015г., както и 126.7 млн. евро допълнителна помощ за пострадалите от природни бедствия в Европа. България ще получи 10 542 110 евро за наводненията в страната, като се очаква средствата да бъдат предоставени в първото тримесечие на 2015г.

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев коментира също, че европейските средства представляват най-голям дял от чуждестранните инвестиции в България и всяко едно забавяне на плащанията от Брюксел води до сериозни проблеми в българската икономика. "Затова съм щастлив, че своевременно беше постигнато споразумение, което ще позволи най-накрая на държавите-членки, вкл. България, да се възползват от новите средства по многогодишната финансова рамка, което от своя страна ще доведе до съживяване на икономиката", допълни той.

В заключение Емил Радев настоя през 2015г. процесът на приемане на бюджета да бъде по-безпроблемен, тъй като средствата са важни за развитието на всички държави-членки.

Европейският фонд за солидарност е създаден през 2002 г., за да помага на европейските държави и страните кандидатки да се справят със сполетелите ги природни бедствия. По данни на Европейската комисия, с годишен бюджет от 500 млн. евро, фондът е помагал 63 пъти в 24 държави със средства на обща стойност 3,7 млрд. евро. Бенефициентите на помощта трябва да бъдат одобрени от Парламента и Съвета.

< Назад