21.10.2016

Емил Христов, общински председател на ГЕРБ - Стара Загора: ГЕРБ ще спечели отново, защото правим нещата, които сме казали и обещали

Медия: вестник “Старозагорски новини“

- Г-н Христов, предизборната битка между партии и кандидати за президентския стол навлиза във втората си и решителна фаза. С очаквано стабилни изяви кандидатите на ПП ГЕРБ Цецка Цачева и Пламен Манушев надграждат образа си на лидери в надпреварата и това се отчита от социологическите агенции, които ги поставят на първо място сред претендентите. Следите ли обаче действията на преките им конкуренти - подкрепените от БСП Радев и Йотова?

- Да, разбира се. И виждам, че те навсякъде са заети да отричат ГЕРБ, да го уязвяват като партия, като политика и дори като личности. Това е основната им тема. Точно в противовес на това, което прави нашата кандидатпрезидентска двойка. Няма нито една среща, на която Цачева или Манушев да са се занимавали с политиката на БСП, с това, какво прави Радев, какво казва Илияна Йотова. Така ли ще им отиде кампанията - да атакуват ГЕРБ? Ами да кажат какво ще правят те самите. Изявите им обаче не ме убеждават, че знаят.

- Това е повод за пореден път да се вгледаме по-отблизо и да сравним възможностите на отделните кандидати.

- Президентът е акъл. Президентът е дипломация. Президентът е познанства, знаене на това, как функционират отделните институции, на вътрешната и външната политическа обстановка. И намиране на възможно най-доброто решение в интерес на България. Не може да говорим само за Българската армия и за ВВС. Разбирам, че това му е силна страна на г-н Радев, но то вече е преекспонирано. Глупост за наивници е това, че Радев бил издигнат от инициативен комитет и той бил кандидатът на всички българи. Не знам дали той самият си вярва в това. Какво ще обединява? Той е кандидат на БСП! И загубата на Радев ще е загуба на БСП, а не на инициативния му комитет, което всички трябва да разберат. Що се отнася до това, какво правят - ами че те го правят, откакто ГЕРБ съществува. БСП се занимава единствено с атака срещу ГЕРБ. Много ги бива да измислят. Измислиха и подслушването, и Костинброд... в състояние са да измислят всичко. И в момента отново лидерката им подмята нещо за фалшифициране на изборите, въпреки че този рефрен вече е изтъркан. Хареса ми това, което каза една тяхна бивша сподвижничка: Радев не е кандидатът на левицата. Радев е кандидатът на олигарсите в тази левица. Утре, ставайки президент, той ще прави това, което му наредят олигарсите в БСП. Да не се заблуждаваме. А те какво ще му наредят, е повече от ясно. Олигарсите не са свързани с демокрацията, с мисълта за хората и с развитието на България. Ако някой си мисли, че Радев ще води политика в интерес на България и на хората, много се лъже. Той ще води тази политика, която му подскажат тези, които го издигнаха. И тя ще бъде точно в техен интерес и против интересите на обикновените хора.

- На този фон нека припомним - накъде ГЕРБ води България?
- Обикновено се казва, че ГЕРБ е дясна партия. За мен нещата обаче не са точно такива. ГЕРБ през годините доказа, че е партия на целия народ. При нас няма такива свръхбогаташи като в БСП. Всички решения, които са вземани от правителствата на ГЕРБ - и първото, и второто, са насочени към развиване на регионите. Спомнете си колко пари бяха отпуснати на Шумен, когато кметът на града беше от БСП. Борисов не дели кметовете на мои и твои. За него са важни хората. И когато взема решения, не се ръководи от чисто партийни принципи, както беше по времето на Орешарски - да не давам примери къде бяха разхвърляни ония 800 милиона. Да, ние виждаме дясното като основа за развитие в днешния труден и променящ се свят. Дясното по-скоро като традиция, като развитие. Но всъщност решенията, вземани от ГЕРБ, са в интерес на всички хора. И ако погледнете там, където най-ясно се виждат нещата - в общините, виждате, че там, където управляват кметовете на ГЕРБ, всички решения са насочени към развитието на местните общности в градове и села. Никъде нямаме решения, насочени срещу тези интереси. Дали една дясна партия ще вземе такива решения, които ще бъдат в интерес на хората? Е, няма да им се случи. Само си представете Трайков в ролята на президент накъде ще тръгне. То е повече от ясно. Там също има олигарси. И не е случайно, че толкова са единни в момента Реформаторският блок, особено малката и злобна партийка ДСБ, и БСП. Те защитават едни и същи интереси - на олигарсите в България срещу обикновените хора. Когото и да изберат българите за президент - дали ще е Трайков, дали ще е Радев, той ще защитава интересите на тези, които са го издигнали, платили са кампанията му и след това ще търсят осребряване. А избирайки Цачева, хората ще изберат тези, които до този момент са показали, че работят за развитието на общините.

- Прави впечатление, че титулуваните десни партии у нас са доста твърдолинейни. Те като че ли нямат способността на ГЕРБ да реагира на променящите се условия и обстоятелства, както виждаме у Бойко Борисов.

- В днешния свят ако не си гъвкав, ако не отчиташ буквално светкавичните промени в обстановката, които са навсякъде - и в политиката, и в икономиката, и следват една след друга, създавайки изключителни усложнения, ако нямаш мисленето да се съобразяваш с тези промени, ако нямаш подготовката и интелекта да вземаш решения, съобразени с тях, резултат няма да има. А защо са толкова твърдолинейни? Ами ДСБ - това са същите, които са в БСП. Не ги гледайте, че се казват "тъмносини". Пак ще кажа - същите олигарси, само че в друг цвят. Затова виждате, че нас ни атакуват и олигарсите на БСП, защото обикновените хора виждат какво правим - и в Стара Загора, и в Бургас, и в София, и в Казанлък, и в Раднево. То е пред очите на всички. Отдясно е другият войнствен отряд на същите олигарси. Ако някой ги разделя, значи се е заблудил.

- А уж са в Европейската народна партия, както и ГЕРБ.

- Тотална грешка. Огромна грешка. Питам се нямат ли очи в ръководството на ЕНП, та ги търпи тези олигарси точно там. В ЕНП са десни партии, които каквато и политика да водят, запазват дясната ценностна система в себе си. Но когато ти защитаваш идеи, които са насочени срещу хората, когато се превръщаш в най-голям съюзник на тези, които имат себе си за леви - къде ти е мястото в Европейската народна партия? Просто се промъкнаха преди време. И трябва ръководството на ЕНП да има куража да им посочи вратата, и да отиват там, където им е мястото - в европейската левица, при Сергей Станишев. Защото те са неговият войнствен отряд. Те са му преторианците.

- Един от най-острите проблеми на ЕС днес е мигрантското нашествие. Това е проблем и на България и като че ли има за какво да се безпокоим.

- Тук ще си позволя да не приема много от официалните тези. В момента опасността от мигранти в България не е толкова голяма, колкото се преекспонира и от Каракачанов, и от Радев. Това е създаване на страх у хората, че едва ли не още утре идват онези с ятаганите. Не, не е така. Дори да се разходите из България, ще видите - това е проблем на определени места. Но тези места са симптоми за заболяване. Правилната линия вече сме я пропуснали. Ние трябваше да реагираме и да се подготвим за това преди няколко години. Самият факт, че Орешарски започна да строи ограда, означава, че той беше пропуснал възможността за подготовка и за реакция. Оградата е постфактум. Други са механизмите, по които трябва да се работи. Не приемам обаче да настаняваме бежанци навсякъде в България. Не приемам и това, че те нарушават българските закони, а ние ги настаняваме в общежития от отворен тип. За мен всички общежития трябва да бъдат от затворен тип, да бъдат далеч от населените места и около тях да има охраняема зона, която да не допуска свободно движение на тези, които са вътре. Онези от тях, които доказано бягат от конфликт и са със застрашен живот, могат да останат. Но това е последна мярка. Ние трябва да бъдем държава, която е показала на всички, че мигрантите не са добре дошли, ако не спазват официалния ред за пристигане в България. Т.е. нелегалните имигранти от едната граница до другата граница трябва да бъдат преследвани, залавяни и въдворявани в общежития от затворен тип. И това не се страхувам да го кажа.

- Това са думи, под които биха се подписали над 99 на сто от българите.

- Абсолютно. Да, знам, че влизам в леко противоречие с една официална политика, но мисля, че изразявам мислите на целия български народ в това отношение.

- ГЕРБ от колко години вече е с победа след победа във властта?
- Ами да го кажем така: до този момент не сме се явявали на избори, които да загубим.

- Какво според Вас е в основата на този уникален резултат?

- Може би фактът, че ние сме не толкова дясна партия, колкото партия, насочена към работа в интерес на хората. На всички нива - и на правителствено, и на местно ниво, хората ще ни подкрепят и ще печелим толкова пъти, толкова години, колкото те кажат. А те ще кажат това, които ние завоюваме с работата си. Всяка нова победа на избори за нас всъщност е получаване на кредит на доверие, за да продължим. За нас властта не е самоцел. За разлика от БСП и от ДСБ, да не кажа Реформаторския блок като цяло, ние не искаме да сме във властта, само за да се възползваме от облагите й. Властта е възможност да използваме ресурсите, които тя дава, за да направим нещата такива, каквито сме ги обещали. Ето, в предизборната ни кампания не тук, на местно ниво, казахме конкретно какво правим за следващите 4 години. И вече го доказваме: правим нещата, които сме казали.

- Може би точно затова политическата атмосфера в Стара Загора е много по-спокойна и уравновесена, отколкото националната.

- Тази разлика съществува почти от самото начало на управлението на ГЕРБ и на Живко Тодоров. Тя е точно резултат на отношенията ни с хората и на твърдо спазване на моралните принципи, които другаде са нарушени на много нива, в това число и Парламента.

- Накрая ще Ви помоля да обобщите - защо си струва българите да гласуват за кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ Цецка Цачева - Пламен Манушев?

- Защото те олицетворяват това, което прави ГЕРБ, откакто е поел управлението. Никой от тях не се промени за толкова години във властта. Вижте Цачева от 2009 година - тя е същата, която виждаме и днес като човек. Да, придоби опит, научи много. Но не забогатя, не използва това, че е на такава позиция, за да построи хотели на сина си - сещате се какво визирам. И ставайки президент, Цачева ще бъде същата, каквато я познаваме, откакто е създадена партия ГЕРБ. Мога да уверя всички: няма да ходи на лов, няма да слугува нито на Москва, нито на Вашингтон. И затова тя е неудобната - и на едните, и на другите. И най-вече Цачева няма да слуша подсказванията на олигарсите - в никакъв случай. Затова трябва да я подкрепим - и нея, и Манушев, за да продължи политиката на синхрон и упорита работа между институциите в интерес на България.

- Кога старозагорци ще могат да направят това на живо?

- Цецка Цачева и Пламен Манушев ще дойдат в Стара Загора на 26 октомври. Използвам случая да поканя всички наши съграждани на големия предизборен митинг, който ще се проведе на площада пред Общината от 18 часа.

Максим ДОБРЕВ
вестник “Старозагорски новини“

 

< Назад