15.09.2014

Димитър Главчев: По-добре сега да влезем в свръхдефицит, можем да убедим ЕК да не ни наказва

Медия: News.bg

Г-н Главчев, предизборна кампания е. Кандидат-депутатите от ГЕРБ избраха да използват това време за помощ на пострадалите от наводненията български села. Това ли е новият начин за предизборна агитация ли е, или признак на добра воля и съпричастност?


Още докато обсъждахме с колегите как да постъпим, имаше различни мнения и опасения, че тези действия ще се тълкуват като пиар. Съвсем искрено и честно Ви казвам, че целта ни бе да покажем на тези хора, че не са сами в бедствието. Съмненията дали това трябва да правим у някои от колегите се изпариха обаче още в първия момент, когато отидохме в бедстващите места. Хората там имат крещяща нужда някой да им покаже, че не са сами и да им помогне.
Вярно е, че българският избирател гледа с недоверие и подозрение, когато се появи някой политик. Такова недоверие има дори и в голям град като София. В този случай обаче хората в наводнените населени места ни се радваха, че някой идва при тях и го приемаха като помощ. Дори не е ставало въпрос за политика.
Българинът обаче може да разпознае доброто от злото, когато отидеш при него с открито лице и без користни намерения. Ние отидохме при хората и ги попитахме от какво имат нужда. Те от своя страна не го възприемаха като пиар и не са си и помисляли дори, че някой идва, за да ги излъже. Ако приемаме обаче тази помощ за политика, то нека всички да я правят.
Подозирам обаче, че другите партии не могат да организират такава мисия за помощ на пострадалите, и именно от там идва ревността им и прокарването на тезата, че това е популизъм. Тук е моментът да посоча, че ГЕРБ е дала 8 млн. лева от партийната си субсидия за помощ на пострадали българи и благотворителност.

 

На какво друго ще заложи ГЕРБ в предизборната си кампания, за да спечели доверието на хората?


Доверие трудно се печели, но лесно се губи. Заради последните 25 години, през които доверието на българите се е губило частица по частица, днес е много трудно да се възстанови. Доверието се печели най-лесно с това, което правиш, и то само когато си искрен и не хитруваш. Както и до сега, ГЕРБ ще води позитивна предизборна кампания. Никога не сме използвали черен пиар и не сме охулвали опонента си.

 

Казвате, че водите позитивен тон преди изборите. Какъв е тонът, който срещате от политическите си противници?


Не искам да коментирам опонентите си. Нека избирателите сами да видят кой какво прави и да си припомнят добре обещанията и свършеното на другите. И в това отношение ГЕРБ има с какво да се похвали.

 

Предстоящите парламентарни избори на 5 октомври са третите избори у нас само за една година. Умориха ли се българите?


Нека да видим какви дебати се водят в момента - то е абсурдно, не може да се чуе за какво става на въпрос. Кой има полза от такъв вид дебат, без тези и аргументи. Това е продължението на случващото се в последното 42-во Народно събрание. То пък бе резултат от последните парламентарни избори, когато се сформира изкуствена тройна коалиция, водена единствено от това да унищожи ГЕРБ. ГЕРБ от своя страна пък е единствената партия, която повтори първото си място на избори след управление. Няма друг случай в новата ни политическа история, при който управляваща партия да получи първо място на избори. Именно това е най-голямата заплаха за статуквото.
За предстоящите избори апелираме за това колкото се може повече хора да гласуват. Само така ще бъде премахнат купеният вот. За съжаление не успяхме да направим така, че да се проведе референдум за задължително гласуване, за мажоритарен вот и за машинно гласуване. Тази идея се смачка с процедури и остана да виси във въздуха. Най-правилният начин да се намери отговор на въпрос с голямо обществено значение, какъвто е този за задължителното гласуване, е именно провеждането на референдум.

 

Ако ГЕРБ се върне на власт , ще инициира ли референдум за такива промени в изборното законодателство?


Ние не сме се отказали от това искане. По отношение на идеята за мажоритарен елемент в гласуването е важно да се отбележи, че и сега има т.нар „преференция". С нея хората могат да променят подредбата на листите на партиите, като си изберат някой кандидат. Това също е начин повече хора да могат да участват в гласуването. По отношение на преференциалното гласуване, тезите ни с БСП и с Мая Манолова съвпадат. Най-добрият начин обаче е чрез референдум да разберем дали избирателите искат задължително гласуване. Идея е дори да се въведе задължително гласуване само за един избори, да се премахне купения вот и пак да се върнем към сега действащото изборно законодателство. Всички тези идеи обаче са въпрос на сериозни дискусии.

 

Очаквате ли честни избори?


Надяваме да не се повтори случая с Костинброд и Бобов дол. Надяваме се и служебното правителство да изпълни основната си задача, а именно да проведе честни избори.

 

Споменавайки служебното правителство на проф. Георги Близнашки, как ще коментирате обвиненията на опозицията, че служебният кабинет е говорител на ГЕРБ?


Тези твърдения са поредната опорна точка. Нашите опоненти нямат други аргументи, които да предоставят, и затова използват такава лесно оспорима опорна тока. ГЕРБ няма пръст в нито едно назначение на служебното правителство.

 

Какво е финансовото състояние на страната ни - финансов колапс, както твърди ГЕРБ, или нормални финансови показатели, каквато е тезата на БСП?


Всякакви етикети могат да се сложат на финансовото състояние на страната ни. Фактите обаче са следните - служебният премиер излезе и каза, че няма да има пари за заплати в министерствата за последните месеци на годината; Лекарският съюз също от своя страна предупреди, че няма да има пари за болнична помощ и за лекарства на домашно болните българи. Ако спирането на работа на държавните институции означава цветущо финансово състояние, то тогава нека се приема тезата на БСП. Ако смятате, че това не е нормално, то приемете нашата теза.
Дали ще се нарече финансов колапс или нестабилни финанси, фактите са такива. За тези факти ние говорихме още при приемането на бюджета за 2014-та година. Още тогава обявихме в парламента, че приходите са надценени с близо 1,5 млрд. лева. Днес е ясно, че приходната част задължително трябва да се поправи с близо 1 млрд. лева. Ако не се поправи, то трябва да се режат разходите, а няма накъде повече. Именно заради това актуализация на бюджета за настоящата година ще има на 100%. Който и да дойде да управлява след изборите на 5 октомври, ще трябва да направи актуализацията.
В последните дни на 42-вото Народно събрание ние бяхме първите, които казахме, че трябва да се направи актуализация на целия държавен бюджет. Чист популизъм бе, когато политическите ни опоненти казваха, че може да се актуализира бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), без да се пипа държавния бюджет.
Странна финансова школа вече господства в БСП. Тези, които те наричаха своите най-големи експерти, Пламен Орешарски и Петър Чобанов, им казваха, че има нужда от актуализация на бюджета. Появи се обаче ново течение финансови експерти в БСП, които казваха, че няма нужда от актуализация на целия бюджет и всичко е много добро.
Днес виждаме и как Иван Костов се хвали, че преди година е предрекъл нуждата от корекция на държавните пари. И ние го казахме, но за разлика от него днес не сме доволни от сбъдването на тази прогноза.

 

Готов ли е ГЕРБ да управлява при такива финансови показатели?


Все някой трябва да управлява, а кой ще е той, ще решат избирателите. От там насетне ще се търси начин да се управлява. Най-добре е това да се прави от стабилни правителство и парламент, за да могат да се вземат тежките решения. Спорът сега е колко да бъде актуализацията на бюджета, както и дали дефицитът да се вмести в рамките на 3% или да се прескочи тази граница. ГЕРБ е на мнение, че по-добре е еднократно да се влезе сега в процедура по свръхдефицит, тъй като така няма да бъде открита наказателна процедура от страна на Европейската комисия срещу нас. Когато се обясни добре на ЕК за какво става на въпрос и се обещае, че се прави еднократно, то най-вероятно няма да започне такава наказателна процедура по свръхдефицит.
Ясно и почти сигурно е, че още тази година България ще влезе в свръхдефицит. Тук трябва да обясни двете понятия касова основа и начислена основа. При касовата се гледат само парите кеш в държавната хазна, а начислена основа включва както наличните пари в брой, така и задълженията на страната ни, които не сме платили, както и приходите, които не сме получили. Европейската комисия следи дефицита по отношение на начислената основа. В момента ние можем и на касова основа да сме под това ограничение от 3% дефицитът, но така проблемът ще се прехвърли за следващата година, когато имаме нови падежи. Именно заради това е по-добре сега да се влезе в процедура по свръхдефицит и еднократно да решим проблема, за да започнем на чисто.
Какъв точно обаче да е размерът на новия дълг още не може да се каже, тъй като трябва да видим дали ще има нужда от държавна помощ за банковата система. Отворим ли Корпоративна търговска банка (КТБ), не се знае какво ще се случи. Осигуряването на ликвидност на банковата ни система е един от основните проблеми, които ще се отразят на свръхдефицита.
Дори и забравим за момент банките, то трябва да изброим задълженията към Български държавни железници (БДЖ), дупката в енергетиката, липсата на пари в НЗОК, както и задълженията на министерствата. Според последните разчети в края на годината държавните ведомства ще имат дълг в размер на около 400 млн. лева към частни фирми. Изводът е, че вече са натрупани много задължения и ние сме на ръба.
Дефицитът към август е 1,5 млрд. лева, колкото е планираният за цялата година. Няма човек, който да разбира от финанси, да говори искрено и да не го признае това нещо. Който казва, че няма нужда от актуализация на бюджета - или нищо не разбира, или лъже. Спорът колко да бъде новият дълг зависи от това какви дефицити ще затворим, но това е тема на дебат. Тук виждаме отново политическо упорство - не какво да се направи, за да се изчистят задълженията, а дали да си извличаме политически ползи.
Сещам се за и едни финансисти в БСП. Там работят в управление, съсипват държавата, изваждат други хора, а онези от правителството на Жан Виденов си почиват и си стоят. Румен Гечев е човек, който го свързват със съсипване на банки, а сега дава акъл за банкова система.

 

Отваряйки темата за КТБ, каква е истината за предложението за „банкова ваканция"?


За какви банкови ваканции говорят?! Аз бях на първите преговори по темата, които се състояха в парламента. Имаше предложение за банкова ваканция, но не беше от страна на ГЕРБ. Няма да кажа от кого е това предложение. Въпросът е кой направи такова предложение за първи път. Не съм чул никой от участниците в този формат да каже, че ГЕРБ е направил предложение за банкова ваканция. На срещата присъстваха БСП, ГЕРБ, ДПС и Николай Бареков. Дори около един час Сергей Станишев и Михаил Миков увещаваха Бареков да си тръгне, за да може да продължат консултациите и накрая Борисов каза - „нека да остане, за да свършим поне нещо". По предложение на ГЕРБ Бареков остана във формата. Попитайте го, Бареков, като голям борец за истината - предложението за банкова ваканция от кого дойде? ГЕРБ не направи първи предложението за банкова ваканция. Идеята и за идването на Международния валутен фонд у нас също не бе първо от страна на ГЕРБ.

 

Всеки ден в общественото пространство излиза различен вид подредба на партиите в 43-тото Народно събрание, а според социолозите първото място е запазено за ГЕРБ. Кои и с кого ще видим в следващия парламент?


Трябва да има стабилно правителство и заради това призоваваме хората да отидат да гласуват на 5 октомври. Този, който ще управлява, ще бъде избран от избирателите. Повече такова нещо обаче като 42-вото Народно събрание, не трябва да има. Това е срам за българския парламентаризъм.

 

Коалиция между ГЕРБ и Реформаторския блок?


Реформаторският блок е потенциален коалиционен партньор на ГЕРБ. Зависи от тях. Той е най-възможният ни партньор по линията на Европейската народна партия (ЕНП). Ако трябва да избираме коалиционен партньор, то това е Реформаторският блок. Дори и да постигнем мнозинство от 121-ма депутата, пак ще водим разговори с тях като партньори.
Те обаче много се плашат от нас, и ние не знаем защо. Поставят някакви условия - Борисов да не е премиер, Цветанов да не е вътрешен министър, министър на спорта, може би, трябва да ни кажат кой е. Кой да бъде премиер, ако не лидерът на най-голямата политическа сила? Това е отговорност и то в това състояние на страната ни. Не мисля, че са много желаещите за премиер сега. Някои от уговорките на реформаторите са безумни.

 

Призивът за национална стабилност се чува много често и от страна на ДПС...


Свързват ни с ДПС от няколко месеца с идеята да ни понижат изборния резултат. Това е една от опорните точки на опонентите ни. Искат да отблъснат от нас избирателите ни, които имат конкретно негативно отношение към ДПС. ДПС стигнаха до момент, в който освен в рамките на своя си електорат, всички други ги ненавиждат. Всички партии развяват сега плашилото ДПС. Ние нямаме никакви разговори с ДПС. Не знам и коя партия би тръгнала да води разговори с ДПС. Напоследък те имат европейски послания, дори кампанията им сега е европейска - умерена е.

 

Защо ГЕРБ на 5-ти октомври?


Заради всичко, което сме направили. Признаваме грешките си. Една такава е неглижирането на системата за социално подпомагане, за сметка на финансовата стабилност у нас.

< Назад