01.09.2017

Димитър Главчев: Очаквам до Нова година да има закон “Антикорупция”

Медия: 24 часа

Още акценти от интервюто:

Гражданите ще оценяват законите преди приемането им

Съдебната реформа ще е сред водещите приоритети на сезона. Гражданите и европейските партньори искат у нас дафункционира ефективна и справедлива система. Досега пенсии не бяха вдигани в началото науправленски мандат.

С председателя на Народното събрание разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Г-н Главчев, с каква нагласа ще ударите първия звънец на депутатите днес? Изтече времето на т.нар. толеранс към властта. Идва ли по-трудното, или предстоящото председателство на Съвета на ЕС ще притъпи опозицията?

- Искрено се надявам да се съсредоточим върху това да реализираме най-важните приоритети, които ни предстоят през новата сесия. Като народни представители нашата най-голяма отговорност е да изработваме качествено законодателство, което да отговаря на интересите на обществото. Възложих на Националния център за парламентарни изследвания към Народното събрание периодично да прави проучвания сред българските граждани, които да дават оценка на въздействието на конкретни законодателни актове, преди те да бъдат приети. Целта ни е да видим как хората приемат подготвяния проект и още в процеса на обсъждане да бъдат направени корекции, така че да не се налага по-късно новият закон отново да бъде променян. Надявам се също през новия сезон както опозицията така и управляващите да са по умерени в изказванията си, да има повече същински, конструктивни и смислени политически дебати и по-малко лични нападки.

През последните години страната ни постигна много, но хората очакват значително да се подобри качеството им на живот, то да е съизмеримо с това на другите граждани на ЕС. Това е сериозно предизвикателство и пред законодателния орган на страната.

- Всъщност г-жа Нинова се закани на ГЕРБ да очаква труден отпор в есенно-зимния сезон...

- Вижте, аз щях да съм изненадан, ако тя бе казала нещо друго. В крайна сметка това е работата на опозицията. Парламентарната трибуна е мястото, откъдето депутатите да изложат своите мнения, за да стигнат техните послания до избирателите. Естествено е в една парламентарна демокрация да има различни тези. Какво по-добро от диалога в един парламент? Но от конструктивния диалог. Това означава, че всеки трябва да чува аргументите на другия и да се отнася сериозно към тяхната съдържателна страна.

- Кои ще са приоритетите на ГЕРБ за новата сесия?

- Приоритетен ще бъде антикорупционният закон. Разработеният от Министерството на правосъдието проект на Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество е готов и на 1 септември в парламента ще се проведе обществено обсъждане, организирано от Комисията по правни въпроси и Министерството на правосъдието. Очаквам да работим активно и се надявам до Нова година да бъде приет.

Съдебната реформа също ще бъде сред водещите приоритети, защото гражданите и нашите европейски партньори очакват у нас да функционира ефективна и справедлива съдебна система. В началото на новата парламентарна сесия трябва да разгледаме върнатите от президента на 7 август 2017 г. за ново обсъждане разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за опазване на околната среда. През новия политически сезон ни очаква сериозен дебат и по темите за местните данъци и такси, за промени в Наказателния кодекс и др.

Ще продължи активната работа, свързана с подготовката на парламентарното измерение на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Разбира се, предстои ни да обсъдим и приемем бюджета за следващата година и бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г.

- Кога да очакваме новия ВСС?

- На 7 септември предстои Комисията по правни въпроси да изслуша кандидатите за членове за съдийската и за прокурорската колегия на ВСС. Очаквам в най-кратки срокове след това комисията да внесе доклад от изслушването заедно с проектите на решение за избор на член на ВСС - поотделно за съдийската и за прокурорската колегия.

- Готови ли сме за председателството на Съвета на ЕС? Какво по-специфично ще прави парламентът между 1 януари и 30 юни 2018 г.?

- Парламентарното измерение на българското председателство на Съвета на ЕС включва наистина много важни срещи на парламентарно ниво – съвместни заседания на външните комисии на парламентите на страните членки, на комисиите по енергетика, вътрешни работи и др. То предоставя възможност на страната ни да участва по-активно в европейските законодателни и незаконодателни инициативи, да бъдат обменени добри институционални практики и осъществена парламентарна дипломация на най-високо ниво. Ще се активизира и взаимодействието между националните парламенти, Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на ЕС. Чрез Народното събрание важните теми от дневния ред на ЕС ще имат възможност да стигнат до максимален брой български граждани.

Нашето председателство ще се проведе в ключов за ЕС момент, свързан с Бялата книга на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, с Брекзит и с началото на преговорите по новата многогодишна финансова рамка. Това е огромен шанс за страната ни да бъде в центъра на събитията и да се утвърди като достоен и активен член на ЕС.

- Кога ще влязат депутатите в новата пленарна зала?

- Ремонтът на залата върви по предварителен план и график. Има малки затруднения в момента поради невъзможността за достъп на строителна механизация във вътрешния двор във връзка с ремонта на бул. “Дондуков”. Надявам се залата да бъде готова в предвидените по договора срокове, но преместването на цялата законодателна дейност на парламента ще стане след въвеждането ѝ в експлоатация и след техническото ѝ обезпечаване.

- Как ви се струва партньорството с “Обединени патриоти”? Повече ли ще издържи, отколкото съюзът ви с реформаторите?

- Първите месеци показаха, че това е полезна и работеща коалиция. За първи път бяха увеличени пенсиите в началото на управленски мандат. Партньорството ни е основано на ясни принципни взаимоотношения.

- Направихте официално посещение в Република Корея, а в Сеул ви посрещнаха и председателят на парламента, и премиерът. Какви ще са прагматичните резултати от визитата ви? И бихте ли използвал черния си колан по таекуондо срещу някого от опонентите си в политиката?

- За нас Република Корея е перспективен партньор. Важно беше да подчертаем, че искаме да привлечем корейски инвеститори в области, в които Република Корея е световен лидер, и да убедим нашите партьори от корейска страна, че в страната са създадени благоприятни условия за това. Разбрахме се и да помагаме за повече преки и интензивни контакти между хората, между бизнеса, да работим за засилване на стокообмена, туризма. Надявам се да се разшири и обменът в областта на културата и образованието. Вярвам, че посещението ни ще доведе до конкретни резултати.

Приех от председателя на световното седалище на спорта таекуондо Ох Хуин-Дуек почетен черен колан като награда за всички почитатели на този спорт у нас. Битките в спорта и в политиката са различни. Битките в таекуондото, както и във всеки спорт, се водят достойно и с чест и си мисля, че ние, политиците, само можем да вземем пример от спортистите.


< Назад