19.03.2021

Десислава Танева разговаря със земеделски производители в Търговище

През последните четири години земеделските производители в област Търговище са подкрепени с 256 млн. лева. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на среща  със земеделски производители в района. В срещата участие взе и водачът на листата на коалиция ГЕРБ-СДС за 28-МИР Търговище и министър на енергетиката Теменужка Петкова и кандидати за народни представители.
Танева съобщи, че общата стойност на договорираните средства за област Търговище, по общински и частни проекти от ПРСР 2014-2020 г., са в размер на 35 млн. лева.
На срещата тя изтъкна, че през последните 4 години правителството е изпълнило всички ангажименти, които е поело към земеделските стопани.
Министър Танева подчерта, че една от целите на ГЕРБ, която е започнала още  в този мандат, е пълното възстановяване и рехабилитация на мрежата на напоителните системи в страната. „Напоителни системи е бенефициент по подмярка 4.3, която предвижда възстановяване, реконструкция и модернизация на съществуващата  инфраструктура за напояване и отводняване на земеделските земи. В Националния план за възстановяване на България са включени дейности по възстановяване на хидромелиоративната структура на 265 обекта в страната. С изпълнението на предвидените дейности в Североизточна и Северноцентрална България ще се създаде възможност площите за напояване да се увеличат 11 пъти", обясни тя.
По думите й, тази година са планирани общо 8 приема по ПРСР 2014-2020 г. Най-атрактивните са по подмерките 4.1 и 4.2, които ще стартират през април и ще бъдат отворени за по три месеца, както и подмерките 6.1 и 6.3, които ще стартират през есента. „Общият бюджет на тези четири мерки, насочени към бизнеса в земеделието, е над 450 млн. евро. В началото на другата седмица предстои да бъдат качено насоките за кандидатстване по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства", допълни министър Танева.
Тя припомни, че точкуването по подмерките е съобразено с изискванията на ЕК за опазване на околна среда, дигитализация и цифровизация на земеделските стопанства.

< Назад