29.07.2016

Десислава Костадинова се срещна с посланика на Венецуела

Народният представител от ГЕРБ-Пазарджик Десислава Костадинова участва в среща на Групата за приятелство Република България – Боливарска република Венецуела в 43-то Народно събрание с посланика на южноамериканската държава Н. Пр. г-жа Ориета Капони. Работната среща бе по инициатива на посолството. Г-жа Костадинова поздрави посланик Капони за това, че страната и е запазила своето представителство в България. На срещата бе обсъдена актуалната обстановка в страна, която в момента е политически и икономически нестабилна. Според посланика обаче, това което се случва в нейната страна, се изкривява от тамошните медии и положителното, което се случва след като опозицията спечели парламентарните избори през 2015 година, остава скрито за света извън Венецуела. В тази връзка Десислава Костадинова изтъкна, че България като част Европейския съюз, цели Венецуела да постигане на устойчиво развитие, изкореняване на бедността, укрепване на демокрацията, подобряване на икономическото развитие, правата на хората да се опазват. Ние следим внимателно случващото се в страната, защото във Венесуела живеят около 600 000 граждани с паспорти на държавите членки на ЕС, включително и около 60 българи.

От друга страна по анализ и оценка на Министерството на икономиката сегашното състояние на търговско-икономическите отношения между България и Венецуела не отговаря на потенциала на двете страни, коментира Костадинова. Венецуела е страна с големи природни богатства и стратегически ресурси и се надяваме да набележим и реализираме конкретни инициативи за увеличаване на стокообмена и инвестициите и за осъществяване на съвместни проекти,допълни народният представител от ГЕРБ.

А като член на комисията по култура Десислава Костадинова приветства активната дейност на венецуелското посолство и лично на посланик Капони за популяризиране потенциала на Венецуела като туристическа дестинация и за запознаване на българската общественост с венецуелския бит и култура. Успешно проведената през м. март 2016 г. седмица на венецуелската култура в София е само едно от поредицата мероприятия, организирани от венесуелското посолство, в резултат на които Венецуела получи по-голямо присъствие и видимост в България.

На 1 август ще се навършат 42 години от установяването на дипломатически отношения между България и Венесуела през 1974 г.

 

< Назад