11.02.2016

Десислава Атанасова: ГЕРБ се превърна в балансьор на опозиционерите около себе си, които обаче устойчиво стоят в управлението

Медия: „Радио К2"

Десислава Атанасова, народен представител от ПГ на ГЕРБ, заместник-председател на Комисията по правни въпроси, член на Комисията по външна политика, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Публикуването от Фонда за гарантиране на влоговете на списъците с физически и юридически лица, както и с членовете на политически партии, които са имали депозити в Корпоративна търговска банка.

„Г-жо Атанасова, укоримо ли е български граждани да държат пари в лицензирани банки в България?”, попита водещата Клара Маринова, Десислава Атанасова отговори, че в никакъв случай това не е укоримо. Тя продължи, че в случай, че БНБ до последно е твърдяла, че КТБ е здрава банка, е съвсем нормално българските граждани да вярват на институциите. Въпросът е обаче, че като че ли именно институциите, които е трябвало да следят дали е стабилна банковата система, мълчаливо са подписвали докладите, с едно различно мнение от действителността, която вече всички познаваме в детайли. Според Десислава Атанасова проблемът е, че съществуват различни механизми на влияние на различните власти и благодарение на това влияние е била прикривана една злоупотреба, а именно функционирането на въпросната банка като пирамида.

„Защо публикуваха тези списъци първо и второ, аз имам чувството, че отново замъглиха имената на тези, които са теглили необезпечени кредити, не е ли така?”, попита водещата Клара Маринова, народният представител от ГЕРБ отговори, че това, че списъците са обявени, е съгласно изискването на закона, управляващите са дължали това на обществото, защото не може да живеем непрекъснато в някакви тайни и задкулисие. Тя продължи, че това, че физически лица са депозирали свои средства в банката не е укоримо, укоримо е ако НАП и всички институции, които трябва да установят по какъв начин са придобити тези средства, се самосезират далеч след като процесите вече са факт. Това, че общественото внимание се насочва към един или друг персонално, не е коректно.

Решението на Народното събрание да разреши на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество да проверява лицата при получаване на уведомление за несъответствие на стойност 50 000 лева.

Десислава Атанасова обясни, че текстът е минал в пленарна зала, той засяга установяването на такова имущество и то придобито от престъпна дейност. То не засяга обикновените граждани, които спестяват средства от заплати, наеми, наследство и т.н. Става въпрос само за отнемане на незаконно придобито имущество и то само след като вече има присъда, че имуществото е от престъпна дейност.

Преговорите между ГЕРБ и Реформаторския блок за анекс към коалиционното споразумение.

Десислава Атанасова обясни, че удължаването на тези разговори се дължи на това, че е взето решение когато се подписва един такъв документ да се даде ясна оценка на извършеното до момента, както и за предстоящите реформи. Всеки министър и ресор се нуждае от малко време за такъв анализ. В парламентарната група на ГЕРБ също се обсъжда всичко, което ще се превърне в законодателна инициатива, вероятно това се прави и от Реформаторския блок.

Управлението в условия на „плаващо мнозинство”.

На въпроса дали управлението в условия на „плаващо мнозинство” не размива отговорността при взимането на решения, Десислава Атанасова отговори, че наистина в доста от парламентарните групи има напрежение и противоречия, но от ГЕРБ не си позволяват да коментират тези процеси. Тези процеси обаче пораждат сериозна трудност за мандатоносителя. „Ние от мандатоносител и символ на стабилност се превърнахме в балансьор между всички опозиционери около нас, които обаче много устойчиво стоят в управлението!”, категорична беше Десислава Атанасова. Тя добави, че от ДСБ например са се обявили като опозиция, но нейни представители продължават да стоят във властта и предположи, че това се дължи и на амбициите на Радан Кънев да се кандидатира за президент. Според народния представител от ГЕРБ плаващите мнозинства се налагат, защото има законопроекти, които се налага да бъдат надпартийни. „Най-добре е оценките да ги дават българските граждани и оценките се дават не в ефир, а на избори. Надявам се обаче да няма предсрочни избори, защото това би било пагубно за държавата!”, завърши Десислава Атанасова разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

< Назад