21.10.2020

Депутатите от ГЕРБ Таня Петрова и д-р Емилия Милкова се срещнаха с дейци на образованието в Провадия, Девня и Суворово

Народните представители от ПГ на ГЕРБ Таня Петрова и д-р Емилия Милкова проведоха срещи с училищни и читалищни ръководства, с експерти в областта на образованието и културата в общините Провадия, Девня и Суворово. Разговорите, преминали с голям интерес и активност, бяха свързани с промените в Закона за предучилищното и училищното образование, дигитализацията в образованието, налага ли се да се прави по места дистанционен център за обучение в условията на COVID -19, как учители и ученици се справят с предизвикателствата, какви са новите възможности пред читалищата като основен социален център в малките населени места, имат ли ново бъдеще училищните библиотеки. Народният представител Таня Петрова, която е член на Комисията по образованието и науката в НС , припомни, че никога толкова много пари за образование, не само за заплати, а и за цялата образователна система, не са отделяни както през последните 3 години и половина. Оттук нататък е важно как се управляват тези средства от първостепенните разпоредители в лицето на местната власт и от ръководствата на учебните заведения. С техните представители и в трите общини бяха разисквани възможностите на НП „ Иновации в действие” и НП " Изграждане на училищна STEM среда", както и проектите, с които кандидатстват, колко са успели и от каква експертна подкрепа се нуждаят. Директори на училища в региона поставиха въпроса за недостатъчния брой устройства за дигитално обучение, както и очакванията си да получат лаптопи и таблети след обявената поредна обществена поръчка на МОН. Повечето изразиха надежда, че въпреки кризата с COVID, ще има обучение в присъствена форма поне в първия учебен срок. Дистанционното обучение е особено неприемливо за професионалните училища, както е посочено и в закона, коментираха директори. Проблем в малките населени места е не само недостигът на устройства, но и слабата или липсваща интернет връзка на места. Въпросът с отсъствията и някои санкции, които дават по-скоро обратен ефект, особено в училища с преобладаващ ромски етнос, също беше разискван, но се направиха и предложения за необходими промени. Кметът на Девня Свилен Шитов постави темата за качеството на образованието, което трябва да отговаря на по-високото заплащане, за начина по който се управляват учебните заведения, за това, че трябва да се дава път на по-млади и креативни ръководители и да има мандатност. Оказа се, че въпреки неговите настоявания за належащи кадрови промени в единственото останало училище в града, те не се предприемат от Регионалното управление на образованието. Системата за атестиране на педагогическия труд от страна на Националния инспекторат към МОН е създадена, но COVID-кризата отложи прилагането й за следващата година, уточни депутатът Таня Петрова.
Съвсем скоро ще бъдат публикувани в сайта на Министерството на културата резултатите от втората конкурсна сесия за подпомагане и обновяване на фондовете на читалищните библиотеки по програмата „ Българските библиотеки –съвременни центрове за четене и информираност -2020”, съобщи на читалищните деятели народният представител д-р Емилия Милкова, която е член на Комисията по култура и медии. Интересът е все по-голям, кандидатстващите проекти са в по-голям обем, а и с много по-високо качество, посочи депутатът. Библиотеките винаги са били основни посредници за разпространение на информация. И сега, особено в условията на изолиране в резултат на бедствия като световната пандемия, наложена от COVID 19, библиотеките следва да насочат усилията си за работа в цифров формат и развият дигитални услуги, да предоставят възможност за дистанционното обслужване на гражданите, това е новата посока, по която трябвя да се развиват библиотеките, сподели народният представител. Д-р Милкова, която е председател на Българската библиотечно – информационна асоциация/ ББИА/ посочи, че Асоциацията е участвала активно при изработване на наредба за библиотечно-информационното осигуряване в училищата. Новата Наредба N24 на МОН регулира и разписва дейностите на училищните библиотеки, както и регламентира техния статут. След 90-те години поради липса на финансиране много от тях бяха закрити, но сега се възстановяват в полза на ученика и четенето. С добър мениджмънт на учебните заведения може да се осигури финансиране както за заплати на завършили специалисти по библиотечно дело, така и за обогатяване на фонда на училищните библиотеки.
Народните представители от ГЕРБ акцентираха върху необходимостта от по-голяма активност на професионалните организации при публичното обсъждане на въпросите на образованието и културата, когато се решават законопроекти и нормативни актове както в съответните парламентарни комисии, така и в министерствата. На срещите, които се проведоха при пълно спазване на хигиенно-епидемичните мерки в извънредно положение, присъстваха председателите на общинските съвети в Провадия и Девня, кметове и ресорни зам.-кметове.

< Назад