20.10.2020

Депутатът от ГЕРБ Калин Вельов се срещна с представители на културните институции и медиите във Видин

  Народният представител и член на парламентарната Комисия по културата и медии Калин Вельов се срещна с представители на различните културни институти във Видин, както и с артисти на свободна практика. На срещите присъства и народният  представител Владимир Тошев.

      Депутатът  от ГЕРБ Калин Вельовсе включи в дискусията организирана от община Видин на тема Ролята на читалищата за развитие на културния туризъм”, в която участваха 25 представители на читалища, читалищни дейци, представители на културни институти и неправителствени организации от Видинска община.  Инициативата за дискусиите е част от програмата, посветена на Димитровден – Духовен празник на град Видин.

   Народният представител  Калин Вельов говори за впечатленията си от пътуванията в страната и каза, че има добър пример малки и китни села да се превръщат в популярни дестинации, благодарение предимно на културния туризъм. Той изрази мнението си, че едно читалище може да покаже цяла културна програма, която включва и музика, и танци, както и да представи местната кухня. Затова неговата роля ще става още по-важна, а и към малките селища има все по-голям интерес от страна на младите хора. Друга тема, която засегна народният представител, е активното популяризиране на фолклорните фестивали и други културни прояви чрез социалните медии.

    Участниците в кръглата маса споделиха добри практики и бяха единодушни, че има създадени качествени продукти и събития за туристи. Те се обединиха около идеята да се популяризира повече дейността на читалищата , както и да се въведе общ бранд, който да представя дейността на читалищата в общината.

   Кметът и зам.-кметът на община Видин д-р Цветан Ценков и Борислава Борисова приветстваха народният представител Калин вельов и го увериха, че само със съвместни усилия на местната и държавната власт могат да се реализират модерните идеи и програми свързани с развитието на културния туризъм.  

    Калин Вельов с интерес  изгледа концертът на откритата сцена на площад „Бдинци” на Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав”, с който бе даден старт на празниците по-срлучай Духавният празник на Видин-Димитровден.

Депутатът Калин Вельов  проведе и две последователни срещи-разговори с представители на медиите и културните институти във Видин.  Представителите на медиите разговаряха с депутатът в Регионалния пресклуб на БТА във Видин по проблемите на регионалния печат, осигуреността  на медиите с кадри и технически средства. Основният въпрос, който дискутираха бе свободата на словота и проблемът с фалшивите новини, мястото и ролята на социалните мрежи. В дискусията  с представителите на културните институти, която бе организирана по инициатива на народния представител от ПП ГЕРБ Калин Вельов,  участва и депутата Владимир Тошев, зам.областните  управител на Видин Лъчезар Попиванов и Анжело Методиев, и зам.-кмета на Видин Борислава Борисова.

     На културата трябва да се гледа като на приоритет, а хората, работещи в тази сфера, да получават достойно възнаграждение, каквото беше постигнато в системата на училищното образование, в следствие на обявяването му от настоящото правителство за приоритетна област. Това заяви народният представител Калин Вельов пред културната общност.

     Народният представител от ГЕРБ – Видин Владимир Тошев, сподели, че се радва, че колегата му от Парламентарната група на ГЕРБ е избрал нашия град като едно от първите места в България, където идва, за да се срещне с хората, които съхраняват българщината – дейците на културата. „Ние има с какво да сме горди. Защото Видин е един от градовете, където всяка сфера на културата е застъпена – музика, изобразително изкуство, театрално, библиотечно и читалищно дело и т.н.“, посочи Владимир Тошев.

   Народният представител Калин Вельов обясни, че целта на тези срещи е да си изгради цялостна картина за основните проблеми, на които спешно трябва да се обърне внимание. „Набелязвам си конкретни точки, можем да го наречем и програма, която се надявам до един месец да бъде избистрена и да бъде разпозната като приоритетна в културния сектор“, каза Вельов.

   Основен проблем, който бе очертан по време на дискусията, е прекъснатата връзка между образование и култура, от което следва и липсата на млади подготвени кадри, които да постъпват в Симфониета – Видин, Градския духов оркестър и Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“. Темата повдигна ръководителят на Ансамбъл „Дунав“ Деян Славчев, който обърна внимание на необходимостта от преподаване на народни танци още в детските градини и училищата, като това се прави от подготвени хореографи.

    Калин Вельов посочи, че този въпрос е поставян и на други срещи. „Определено ще проведа сериозен разговор с министъра на образованието, веднъж за присъствието на културата в образователните програми и втори път – за изучаването на народните танци в българските училища. Българи сме, фолклорът е нашата идентичност и той трябва да присъства в училище“, категоричен бе народният представител.

        Представителите на повечето  културни институти споделиха за недостатъчното финансиране, с което разполагат. Във връзка с това Калин Вельов коментира, че в момента в Европа водещо е проектното финансиране в сферата на културата. Затова народният представител призова културните институти да бъдат активни и да изградят необходимия капацитет, за да кандидатстват с проекти. Днес културата се бори за оцеляване чрез дигитализацията, подчерта Вельов и допълни, че все по-жизнено важна става и рекламата, най-вече чрез социалните медии.

    Директорката на Регионалния исторически музей Десислава Божидарова изрази мнение, че трябва да се помисли за промяна на критериите за определяне на стандартите за субсидираните бройки. Тя обърна внимание, че РИМ – Видин трябва да поддържа шест различни обекта – по отношение на което като цяло възможностите за кандидатстване с проекти са ограничени, а същевременно получава същото финансиране като регионални музеи с по-малко обекти. Божидарова обърна внимание още, че е много трудно в музеите да бъдат привлечени мотивирани млади хора, защото като млади учители те ще получават двойно по-високи заплати, отколкото ако станат музейни работници.

„Тук идва генералният разговор. Което и да е бъдещото правителство, културата трябва да бъде ръка за ръка с образованието. И по същия начин, по който образованието беше приоритетно изведено и виждаме как учителската професия в момента е атрактивна, а учителите са с едни добри заплати, така да бъде третирана и културата. И заплатите на всички хора в сектор „Култура“ да тръгнат нагоре, така че вече да имаме самочувствието на справедливо възнаграждавани за работата си“, отбеляза Калин Вельов. Той увери, че с дискусията във Видин се поставя началото на един разговор за бъдещето на културата. „Идеята на тези срещи не е да бъдат предизборни или кампанийни. Идеята е да бъдат с някаква регулярност и следващия път, когато дойда, да мога да кажа какво съм предприел по проблемите, които сега обсъждаме“, подчерта народният представител.

< Назад