29.09.2022

Деница Сачева: Бизнесът губи ценно време за развитие заради липсата на евросредства

„Заради липсата на европейски средства икономиката и бизнесът в страната губят ценно време, в което можеха да се развиват, да се повишат конкурентоспособността и производителността на труда. Близо 56 млрд. лв. за България стоят блокирани, защото предходният кабинет не управляваше адекватно процесите за стартиране на Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) и европейските програми“. Това заяви водачът на листата на ГЕРБ-СДС в област Добрич Деница Сачева на среща с представители на местния бизнес.
Тя припомни, че последната година беше нулева за европейско финансиране. Реформите, от които зависят плащанията по НПВУ, не бяха направени и в момента страна ни няма нито едно плащане. „Помните онези митични 22 закона, които правителството на Кирил Петков ползва като аргумент да прехвърли собствената си некомпетентност върху Народното събрание. От тях беше приет само Законът за насърчаване на заетостта и то по наше предложение. Останалите или не бяха внесени, или стояха „на трупчета“ в парламентарните комисии“, добави Сачева. Вторият в листата на коалицията Красимир Николов посочи, че европейските средства ще помогнат на бизнеса да се възстанови от кризите и да започне да се развива. „Само с модерна и силна икономика ще можем да преразпределяме повече публичен ресурс към образованието, здравеопазването и повишаването на доходите на хората“, каза още Николов.
На бизнеса в област Добрич бяха представени бъдещите възможности за инвестиции в индустриални паркове, в енергийна ефективност, дигитализация, развитие на кръгова икономика в условията на зеления преход, както и в повишаване на дела на научните изследвания в предприятията. Като приоритет бяха посочени партньорствата между бизнес, администрации, научно-изследователски организации и университети. Акцент беше и придобиването на конкуренти предимства чрез модернизация, създаване на иновативни продукти, електронизиране на логистичните процеси, използване на повече вторични продукти и суровини, създаване на зелени производствени линии и др.

< Назад