27.01.2015

Делян Добрев, ГЕРБ: Няма тенденциозно отношение към ЕРП-тата

Медия: Радио „Фокус“

Делян Добрев, председател на Комисията по енергетика в Народното събрание, в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“

Водещ: От 20 хил. лв. на 200 хил. лв. да се увеличи минималната санкция за ЕРП-тата, ако не спазват 31-дневния срок за отчитане на електромерите, предлага председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание и депутат от ГЕРБ Делян Добрев. По повод получените едновременно две сметки за плащане от клиентите на едно от електроразпределителните дружества, Добрев посочи, че минималната глоба сега е 20 хил. лв., а максималната - 1 млн. лв. и е въпрос на преценка от регулатора каква глоба да наложи. 
Г-н Добрев, защо е необходимо това увеличение? По-високата глоба ще уплаши ли дружествата според вас? 
Делян Добрев: Държавата трябва по категоричен начин да покаже, че няма да толерира в никакъв случай неспазване на наредбите. Един от начините да го направи е като завиши глобите при нарушения и то драстично. За мен 20 хил. лева е много нисък праг. Смятаме, че може да се увеличи 10 пъти, за да има наистина превантивно действие. Отнасяме се изключително сериозно към този въпрос и няма да позволим отново клиентите и абонатите да получават фактура от по 45-48 дни, било то пък и разделени на две. Защото в случая за една част от абонатите на Енерго-Про говорим точно за това. Формално законът в изискването на наредбата е спазен, защото има две фактури от по 20 дни, а в същото време сумата по двете фактури трябва да се плати в един ден, в един и същи срок. 
Водещ: Казахте „няма да позволим отново фактура от по 45-48 дни“. Е, ли това превантивна мярка, за да не се стига отново до протести, както в началото на 2013г? 
Делян Добрев: Не само, че е превантивна, но и казусът в случая не е толкова драстичен, както през 2012г. защото тогава имахме масово неспазване на срока от 31 дни. В случая имаме 67 хиляди абоната по информацията с която разполагаме и то само от региона на Енерго-Про при положение, че те имат над 1 милион абонати, а това са 5-4 процента от всички абонати. Но, дори за този малък процент, това не трябва да се случва. Според мен се е случвало, защото Енерго-Про не е създало необходимата организация, както останалите ЕРП-та направиха, въпреки нашето предупреждение. Не е създадена необходимата организация да се проверят тези електромери по време на празниците през декември. 
Водещ: Всъщност, самият доставчик вече е удължил срока за плащане на втората фактура с 15 дни. Това възможно решение на въпроса ли е? 
Делян Добрев: Това е добре, но ние не трябва да чакаме държавата да се намеси, за да се регулират тези решения. Трябва да се спазва нормативната база в България, а не когато се създаде проблема, тогава да търсим решение с удължаване на срока. 
Водещ: Важно е да дадете отговор на следващия въпрос, а именно дали се връща отново войната с ЕРП-тата? 
Делян Добрев: Не, няма тенденциозно отношение. Виждате, ние сме поканили и трите ЕРП-та, но нашите критики са към това, където се е появил проблемът. 
Водещ: Говорихме с Вас надълго и нашироко за поправките в Закона за енергетика неотдавна. Освен тази, която конкретно предлагате, какво още по отношение на ЕРП-тата предвиждате в ГЕРБ? 
Делян Добрев: Конкретно по ЕРП-тата не мисля, че има други промени. Основната цел на Законопроекта е да направи регулатора независим, за да може да бъде воден от своя професионализъм при определянето на цените и да осъществява по-ефективен контрол. Оттук нататък членовете на регулатора няма да се избират от Министерски съвет. Спомняте си преди година и половина бившият премиер Орешарски имаше чувството,че цената на тока ще падне с 5% и на следващия ден тя падаше. А, като падна, първо никой не го усети и второ в енергетиката се натрупа дефицит в размер между 600 и 800 милиона годишна база. Всяка година толкова пари липсват, заради грешно вземани решения от регулатора. От една страна той ще е независим и ще взема решения на базата на данните и собствения си професионализъм, а от друга страна ще осъществява по-добър контрол върху всички дружества в сектора, не само в ЕРП-тата, но и производителите, мрежовите оператори, и всички останали. 
Водещ: Важно е до уточним, че утре /27.01.2015 б.а/ ще бъде заседанието на комисията, която водите, нали така? 
Делян Добрев: Да, от 14.00 часа.Използвал съм правомощията си като председател на Комисията по енергетика да свикам извънредно заседание, на което сме извикали и ЕРП-тата да ни предоставят информация. 
Водещ: Очаквате ли подкрепа от колегите си, както от партиите, които подкрепят правителството, така и от опозицията по отношение на тази мярка, която предлагате? 
Делян Добрев: Мисля, че всички ще бъдем на едно мнение по този въпрос, защото се вижда, че ако не проблем, то поне има напрежение. Вярно много по-малко в момента, но все пак, очевидно нещо не е съвсем както трябва.

 

< Назад