05.10.2017

Декларация по случай Международния ден на учителя

Уважаеми господин председател,

Уважаеми колеги,

 

80 млн. лева. 15  % увеличение на заплатите! Повече пари за цялата система за образованието в сравнение с предишната бюджетна година.

Инвестиция в образованието и учителя – това е ясно поет и изпълняван от ГЕРБ ангажимент. Ангажимент, който е свързан с намаляване на бюрокрацията, с повече свобода при изпълнение на професионалните задължения, с кариерно израстване, с подкрепа за учителите, учениците, децата от детските градини и с участието на родителите.

И това е само малка част от политиките ни, насочени към българския учител. ГЕРБ обявихме, че учителите са в основата на промяната в образованието на 21-ви век. Няма какво да се убеждаваме, че общество, което не зачита своите преподаватели, губи своето бъдеще. Никой от нас обаче не си прави илюзии, че декларирането на намерения е достатъчно условие за промяна. Но промените – една по една - са вече факт! Работим всеки ден за тях, слушаме какво ни казват учителите и родителите, преодоляваме статуквото....

Международният ден на учителя е ден, в който всяко общество, което цени знанието, което инвестира в своите нови поколения, показва заслужена почит към хората, които е натоварило да възпитават и образоват. Ще си позволя да изразя нашата почит чрез част от един авторски текст, който ми подари Тодор Пенев, начален учител и изследовател на творчеството на Екзарх Йосиф:

„Някога даскал Ботьо Петков съветвал своите ученици, че който се учи най-добре, ще бъде повече уважаван и почитан, при все че и завист ще изпита заради превъзходството му. По-ученият превъзхожда останалите – това е всепризнато.

Уважаеми учители, дано не прозвучи някому досаден съвет, но възпитавайте човека такъв, какъвто трябва да бъде и тогава му възлагайте задачи и действия, тогава го обличайте в права и задължения. Без възпитание и образование, животът е изложен на сътресения, които водят към гибел. За да се съхрани красотата на живота, да се прояви неговият дълбок морален смисъл, историческият опит е създал наложителни системи за образование. Само народите, които са верни на тези системи, запазват своята жизнена сила и оставят трайни следи в триумфа на общочовешката култура.

Сега, при днешния живот, просвещението е повикано по-специално да работи за нравственото повдигане на българския народ. В това отношение то ще принесе грамадна полза, стига само да се работи упорно за нравственото повдигане на подрастващите. И това трябва да стане с усърдието на правителството и държавните люде. Ние най-настоятелно ще искаме да се създават условия, необходими за образователното и материално подобрение на учителството – то напълно заслужава исканото подобрение. Това всъщност се налага от висшите отечествени интереси!”

Честит празник, уважаеми учители!

< Назад