21.07.2021

ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПГ НА КОАЛИЦИЯ ГЕРБ-СДС

Уважаема госпожо председател,

Уважаеми госпожи и господа народни представители,

 

Предсрочните парламентарни избори не излъчиха ясен победител. Те се проведоха при ниска избирателна активност и явен натиск отстрана на служебното правителство срещу членове и симпатизанти на ГЕРБ. Действията на служебния кабинет назначен от Румен Радев, издълбаха още разделителни линии в българското общество. Вместо предсрочните парламентарни избори да разрешат политическата криза, те я задълбочиха и днес сме свидетели на безпрецедентна фрагментация на политическата система, невъзможност да се конструира стабилно управление и блокаж на цели държавни системи във времена на здравни, икономически и социални предизвикателства.

В 46-ото Народно събрание, парламентарната група на ГЕРБ ще бъде силна, конструктивна и компетентна опозиция. Нашият основен опонент няма да бъдат управляващите партии, които и да са те, а хаосът, безидейността и безотговорността. За разлика от други формации, ние не разчитаме изборния резултат като победа за определена политическа сила. За нас изборният резултат е огромно предизвикателство поставено от българските избиратели, което изисква възстановяване на политическия диалог, прекратяване на войната между институциите и сформиране на национално единство. Това са трите най-важни условия за справянето със здравните, икономическите и социалните проблеми, които стоят пред нашето общество. Загрижени сме, че в управленските приоритети на Има такъв народ, не видяхме да бъде адресирано нито едно от тези предизвикателства. В бързината си да представят проектокабинет, колегите от формацията на Станислав Трифонов, бяха забравили дори да споменат тези проблеми. За нас това е симптом на неспособност да се отчитат очевидности и да се възприемат факти, които са важни не за една или друга политическа тактика, а за цялото общество.

По всичко личи, че сложната задача, която постави българското общество пред политическата система на страната, няма да бъде решена и в 46-ото Народно събрание. След провала на 45-ият парламент в най-важната му задача – да излъчи управление на страната, сме изправени пред възможността България да се управлява от мнозинства по интереси, в които отговорността за управлението на страната няма да се носи от политическото лидерство. България е имала подобни управления при кабинетите на Любен Беров и Пламен Орешарски. От близкото минало знаем, че такъв тип правителства завършват с крах, а сметката за безвремието, безотговорността и грабежа, които носят със себе си, винаги бива плащана от всички български граждани. ГЕРБ няма да подкрепи такъв тип правителство, защото винаги, когато сме участвали в управлението сме държали да носим и отговорността за решенията, които взимаме.

Евентуалното бъдещо управление ще бъде изправено и пред още един значим проблем, който ще му бъде завещан от служебния кабинет – това е растящата вътрешна конфронтация в българското общество. Ние знаем, колко трудно се работи в ситуация на високо обществено напрежение. В стремежа си да блокира политическата система и в името на това да спечели по служебен път предстоящите президентски избори, Румен Радев минира пътя пред управлението на страната. Този път е миниран независимо от това, кои политически субекти ще бъдат в него и кои не.

Ние ще бъдем опозиция на следващото управление и, защото няма как да подкрепим една неолиберална програма, чиито акценти са поставени върху приватизацията на единствената държавна банка, концесионирането на магистралите и радикалното съкращаване на бюджетните разходи. На онези от вас, които се самозаблуждават, че това е дясна политика, ще кажа, че това е политика, която е свързана с реалностите от края на миналия век. Във времена на световна криза, в която правителствата се опитват да подпомогнат пострадалите, няма как да подкрепим програма, при чието изпълнение ще бъде унищожена инфраструктурата на малкия и средния бизнес.

Казваме това със самочувствието на хора, които в добри за икономиката времена водеха пестелива и консервативна финансова политика, за да може днес, когато цялото общество е изправено пред икономическите предизвикателства, държавата да има необходимия ресурс да подпомогне гражданите и бизнеса.

За съжаление, през последните два месеца, в устрема си да унищожи ГЕРБ, служебният кабинет на Румен Радев загуби ценно време за продължаване и предприемане на още мерки, които да направят обществото ни по-готово за предстоящите предизвикателствата. Тези предизвикателства няма да приключат с датата на изборите. Най-тежките удари бяха нанесени върху здравната система на страната. Буквално беше провалена ваксинацията на населението и вместо през есента да очаква подготвено четвъртата вълна на коронавируса, българското общество ще бъде изправено пред изпитанията на непредвидимостта и трагедията. Вместо подготовката на болниците за прием на пациенти заразени с коронавирус да бъде продължена, без реални мотиви и на тъмно беше уволнен директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов. Припомняме, че това е една от най-важните болници в тази ситуация. Малко преди това беше разпуснат Националния оперативен щаб и пенсиониран проф. Тодор Кантарджиев.

Могат да бъдат посочени още стотици примери за подобни деструктивни и самоцелни актове на отмъщение отстрана на служебния кабинет, които не са в ущърб на ГЕРБ, а са в ущърб на цялото българско общество. Такива са блокирането на инфраструктурните инвестиции, ревизирането и забавянето на Плана за възстановяване и развитие, обезсмислянето на санирането на панелните и еднофамилните сгради, преразглеждането на икономическата помощ за бизнеса и превръщането ѝ в заеми, пълното спиране на парите за българското кино с блокирането на приетия с пълен консенсус от 44-ото Народно събрание Закон за филмовата индустрия. Всичко това няма никакъв друг смисъл, освен задоволяване на инстинкта на омраза срещу политическия опонент с всички средства и на всяка цена.

 

Уважаеми госпожи и господа народни представители,

 

Както по време на предизборната кампания, така и днес, ние от ГЕРБ – СДС сме готови да водим политически диалог и да положим максимални усилия за възстановяване на изгорените мостове. Декларираме това не, защото очакваме да бъдем поканени в бъдещото управление, а защото сме водени от убеждението, че най-важното условие за функционирането на една демократична система е възможността за водене на нормален политически и междуинституционален диалог. Ние сме наясно, че в една демократична система основана върху плурализма всеки има правото на своите политически различия. Работата на политическия елит е да може да възприеме всички гледни точки, да се опита да ги разбере и да намери пресечните линии между тях. Надяваме се, въпреки нагнетената омраза и нетърпимост, ние депутатите от 46-ото Народно събрание, да имаме силите да надскочим нивото на личните обиди, реваншизма и отмъстителността. Пред България има прекалено големи рискове и трудности, чието преодоляване изисква най-малкото смелост за водене на диалог.

Желая Ви успех и Бог да пази България!

< Назад